Alle informatie over warmtepompen
Gratis én vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 22 okt 2024

 

Met een warmtepomp kun je op een ontzettend energiezuinige (en dus milieuvriendelijke) manier water of lucht verwarmen. Alle airconditioners die in de Europese Unie worden verkocht, moeten al standaard zo’n warmtepomp bevatten. Warmtepompen werken als een omgekeerde koelkast. Ze onttrekken warmte uit een bron (het grondwater, de lucht of de bodem) en gebruiken dit om het water van je verwarming, jacuzzi, vloerverwarming of zwembad op te warmen. Net als een koelkast warmte onttrekt uit de producten. Om dit te kunnen doen hoeft het buiten niet warm te zijn en zelfs in de winter kunnen sommige warmtepompen erg effectief werken. Hier lees je over enkele valkuilen en veelgemaakte fouten die worden gemaakt bij het aanschaffen van een warmtepomp.

De subsidie

Er is een landelijke subsidie beschikbaar voor als je een warmtepomp aanschaft. Hier moet je goed opletten, want niet alle warmtepompen komen hiervoor in aanmerking. Te vaak worden er warmtepompen aangeschaft met de veronderstelling dat er een subsidie te krijgen is en uiteindelijk blijkt dit niet te kunnen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen financiële hulp voor particulieren en voor bedrijven.

  • De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE): als particulier kun je gebruik maken van de ISDE. Dit is een landelijke subsidie die voor een aantal energiebesparende apparaten wordt uitgegeven. Hieronder valt de warmtepomp, maar ook pelletkachels, biomassaketels en zonneboilers. Let er goed op welke warmtepomp je aanschaft. Dit moet een lucht-water, bodem-water of water-water warmtepomp zijn die op de apparatenlijst van de RvO terugkomt. Airconditioners vallen hier dus niet onder.
  • Regionale subsidies: vergeet niet ook bij je provincie en gemeente na te vragen of zij geld beschikbaar hebben voor dit soort energiebesparende investeringen. Natuurlijk vraag je dan ook direct naar de voorwaarden, nog voordat je de warmtepomp aanschaft.
  • Subsidies voor ondernemers: ook zakelijke gebruikers kunnen van de ISDE gebruikmaken. Daarnaast zijn er een aantal belastingaftrekken mogelijk, zoals de MIA/Vamil (Milieu Investeringsaftrek) en de EIA (Energie Investeringsaftrek). Ook hier zijn weer strenge eisen wat betreft het product dat je aanschaft, dus raadpleeg altijd de Milieulijst en de voorwaarden voordat je een aankoop doet.

Geld besparen

Een veelgemaakte fout met betrekking tot warmtepompen is te proberen geld te besparen op de initiële kosten. Er zijn verschillende soorten warmtepompen en de ene is efficiënter dan de andere. De goedkoopste warmtepomp gebruikt warmte uit de lucht om het water mee op te warmen. Omdat de temperatuur van de lucht niet constant is zal je merken dat je ’s winters toch minder rendement zal hebben en gebruik zal moeten maken van een back-up verwarmingsketel. De duurdere opties zijn warmtepompen die warmte uit de bodem of uit het grondwater halen. Omdat het grondwater een constante temperatuur heeft, zal je met deze pomp altijd voldoende warm water kunnen genereren. Daardoor bezuinig je ook meer, wat weer betekent dat je je geld sneller terugverdient. Als je budget hebt, kijk dan goed naar alle opties, het rendement en de terugverdientijd en baseer je beslissing niet alleen op hoeveel de warmtepomp kost.

 

Graafwerken

Een reden waarom veel mensen toch geen warmtepomp aanschaffen is omdat ze bang zijn dat er grote graafwerken in de tuin plaats moeten vinden. Maar zelfs iemand in een flatgebouw of zonder tuin kan een warmtepomp bezitten. Niet voor alle warmtepompen moet er in de tuin worden gespit. Kies je voor een bodem-water warmtepomp, dan worden er leidingen aangebracht een halve meter onder het tuinoppervlak. Kies je voor een water-water warmtepomp, dan worden er twee putten gegraven naar het grondwater toe. Maar je kunt ook een lucht-water warmtepomp aanschaffen en deze bestaat uit een unit die buiten wordt geplaatst. Mensen zonder tuin of mensen die geen graafwerken willen laten uitvoeren kunnen zo ook prima een warmtepomp bezitten en beginnen met besparen op de energierekening.

De terugverdientijd

Warmtepompen zijn niet goedkoop. Je zal hier duizenden en soms tienduizenden euro’s aan moeten uitgeven. Hier staat echter tegenover dat een warmtepomp zichzelf terugverdient. Omdat de initiële investering zo groot is wordt wel eens gedacht dat hier een lange periode overheen gaat, maar een warmtepomp is zo zuinig dat je heel snel kunt gaan beginnen met echt besparen. Uiteraard verschilt de terugverdientijd per situatie, maar gemiddeld kun je rekenen op 10 jaar.

Een hr-ketel is niet goedkoper

De meeste mensen schaffen een warmtepomp aan wanneer het tijd is om een nieuwe boiler aan te schaffen. Regelmatig wordt er dan toch voor een hr-ketel gekozen, omdat de initiële investering lager is. Hr-ketels zijn zuinig en waarschijnlijk al een zeer positieve verbetering wat betreft energieverbruik, maar warmtepompen zijn nog 4 keer zuiniger. De initiële investering is dus hoger, maar de terugverdientijd en de uiteindelijke besparingen zijn bij warmtepompen korter en hoger. Kies je voor een hybride warmtepomp die samen met een hr-ketel werkt, dan betaal je hier gemiddeld 4000 euro voor nog exclusief subsidie. Dit is bijna even duur als een nieuwe verwarmingsketel. Een hybride warmtepomp heeft zichzelf dus meestal al terugverdiend binnen 8 jaar.

Vergelijk offertes

Ben je op zoek naar betrouwbare informatie over de kosten van een warmtepomp, zodat je zelf kunt uitrekenen wat voor jou het financiële plaatje zal zijn? Via onze vergelijkingstool kun je alle informatie betreffende de uitgaven omtrent warmtepompen opvragen. De offertes die je ontvangt zijn gratis en vrijblijvend en geven je een uitstekend beeld van waar je financieel mee te maken zal krijgen als je een warmtepomp aan schaft.

30 reacties op “5x Valkuilen + 5 veelgemaakte fouten”

  1. Zo lang kern energie uit gesloten is van het aanbod van energie is het overstappen een keuze die ons dwangmatig wordt opgelegd. Verstandiger is het om te kiezen voor compacte kernfusie reactoren, geplaatst in de buurt zodat de aanleg van zware stroomnetten niet noodzakelijk is en waterstof brandstofcellen voorobiele oplossingen.
    Deze oplossingen mochten niet mee doen aan de tafels, hetgeen ondemocratisch is, alsmede een afwijzing van nieuwe goede oplossingen in plaats van een een keuze voor een uit ontwikkelde omgekeerde koelkast met giftig koelmiddel waar nog geen oplossing voor is en een veel groter volume gaat beslaan als die paar kilo radioactief materiaal die na jaren van gebruik vrij komt bij compacte kernfusie. Laat ons kritisch zijn op de huidige plannen

      1. Het gaat niet om CO2. Het gaat om de effecten van CO2 op wereld schaal. Als je daar nog aan twijfelt heb je toch wat gemist ben ik bang.

        1. Zal het nog 1x uitleggen. Droge atmosfeer – N2 Stikstof = 78,08% – O2 Zuurstof = 20,95%, Ar Argon = 0,93%, CO2 Koolstofdioxide = 0,038% Dus die 0,038 % zorgt ervoor dat het hele klimaat veranderd. Terwijl die miljoenen jaren geleden veel hoger was namelijk O2 = 25%, CO2 = 6%… en toen leefde er ook nog van alles. Dus gebruik je eigen hersens eens en een beetje logica. En laat je niet gek maken door alle commercieel belangen bij de klimaatkerk. Er zijn zoveel andere factoren belangrijk. Zoals afstand tot de zon, hoek van aarde, zonneactiviteit, zeestromingen, etz etz… zo kan ik nog wel even doorgaan. Niet te vergeten dat CO2 plantenvoedsel is … dus minder CO2, minder groen. En dan nog maar even wijzen op het grootste broeikas gas …. waterdamp. Oh en wat te denken van alle weer computer modellen … het zijn modellen… dus geen feitelijke gemeten gegevens. Ze kunnen het weer voor over een maand nog niet eens voorspellen. In 1990 riepen ze al dat in 2020 de aarde 2 to 4 graden warmer zou zijn …. dus niet. Dus mensen gewoon even zelf inlezen. Feiten op een rij. En dan nuchter een conclusie trekken. En vooral niet naar door milieu clubs gesponsorde nep rapporten kijken. Want het is tegenwoordig allemaal wij van wc eend.

          1. Jij hebt echt teveel naar WIlders / Trump geluisterd. Je snapt het verschil tussen het weer en het klimaat ook al niet.
            Laat mensen lekker zelf beslissen. En sowieso is het gunstiger voor de portemonnee om binnen enkele jaren over te stappen omdat gas alleen maar duurder zal worden en elektriciteit minder duur. Na de veelbesproken terugverdientijd ben je dus voordeliger uit en kun je wat anders leuks doen met het bespaarde geld.

      1. Er zijn wel degelijk werkende kern fusie reactoren. Probleem is dat ze niet effficient zijn op t moment. De bedoeling is dat er meer energie uit komt dan wat erin gaat en dat is de uitdaging die nu nog rest.

      2. Nog niet, maar er zijn wel grote vorderingen. Een oud collega en investeerder is president commissaris van een veelbelovend kernfusiebedrijf. Daar zitten serieuze R&D en mannen achter. En ook serieus geld. Verwachting is dat dit in ongeveer 12 jaar commercieel haalbaar is. Dat komt vooral door de doorlooptijd van het opschalen en de vergunningverlening. Totale productiekosten per kWh (de zgn. LCOE) ligt op circa 2,5ct/kWh, lager dan van all andere bronnen momenteel.

        Verder kent kernfusie geen gevaar van proliferatie, is het process inherent stabiel (geen kans op Fukushima/Chernobyl) en genereert het geen nucleair afval zoals met kernsplijting.

        https://youtu.be/NxQaY705rMc

    1. Beste meneer Mook. Wat een onzinverhaal Hoe verzin je het. Kernfusie bestaat op dit moment niet, laat staan compacte kernfusie. En ooit compact…vergeet het maar. Bij kernfusie zal het fusieproces worden opgehangen in een magnetisch veld. Dit is omdat geen enkel bekend materiaal de vereiste temperaturen van vele miljoenen graden Celsius kan weerstaan. Die temperaturen heb je nodig om het fusieproces te starten en in stand te houden. Er is o.a. In zuid-Europa een fusiereactor in aanbouw waar ook ons land aan deelneemt. Dit is een prestige-project en niemand weet nog of het gaat werken.
      Er is een betere kans voor een gesmoltenzout reactor, waarbij Thorium als brandstof wordt gebruikt. O.a. de universiteit van Delft doet hiernaar onderzoek. Een Thorium gebaseerde reactor betekent dan wel een nagenoeg schone kernsplijting. Het duurt naar verwachting tot ongeveer 2050 voordat dit proces technisch en commercieel voorhanden is.
      En, op grote schaal energie uit waterstof? Vergeet het maar !
      De aanmaak van waterstof heeft een rendement van 20%. Met andere woorden, hierbij gaat 80% van de elektrische energie bij de productie verloren. En dat terwijl er nu al grote tekorten ontstaan. Straks ook nog die elektrische auto’s, koken in de huishoudens, verwarmen,etc. Voorts is de huidige infrastructuur nu al ontoereikend om de stroomafgifte van zonnepanelen in goede banen te leiden. Het ziet er ook niet naar uit dat op dit gebied grote investeringen gaan plaatsvinden.
      Het enige goede alternatief is het bouwen van grote (Thorium) kerncentrales en dan voor elke provincie minstens een. Alleen…de Thorium-
      techniek is helaas nog niet zo ver…..

    2. Je kunt niet kiezen voor kenrfusie reactoren of thoriumcentrales want die zijn gewoon niet beschikbaar. Deze technologie is nog in ontwikkeling en het kan nog tientallen jaren duren voor deze technologieen beschikbaar komen. En pas als de grotere landen er tientallen gebouwd hebben wordt de prijs goed genoeg voor een klein land als dat van ons. Dat kan nog makkelijk 50 jaar duren

  2. Ik woon in Zweden en heb een warmtepomp incl. boiler met 2 diepe gaten in de grond. Dat werkt perfect en ik heb in 10 jaar de kosten er uit. Het is schoon, stil en je gebruikt geen gas.
    Echter waar in Nederland niet voor wordt gewaarschuwd dat je minimaal 100 meter vanaf je buren met zo’n systeem moet zitten.
    Tevens moet je er in Zweden een vergunning voor hebben. Het lijkt mij dat dat in Nederland net zo is.

    1. In een Nederlandse woonwijk met laagbouw (rijtjeswoningen) kan je dat vanwege de afstand van 100 meter dus vergeten. Waarom die afstand en dus niet korter?

      1. Wij hebben een water/water pomp en wonen niet op 100 meter afstand van onze buren. Vergunning gevraagd en gekregen, gaten voor de buizen laten graven en de installatie laten aanleggen. Binnen 8 jaar uit de kosten (16K voor volledige installatie inclusief vloerverwarming).

        1. Lijkt mij sterk, dan zou je dus €2000 per jaar aan verwarmen en warm water besparen. Dit zonder afschrijving en onderhoud aan de instalatie. Je hebt je wat aan laten smeren door wat handige instalateurs.

  3. Grappig dat de warmtepompen in het buitenland veel goedkoper zijn dan hier in subsidieland. Laat ik zeggen: Het scheelt de subsidie. Mag de burger dan werkelijk nooit een voordeel halen?

  4. Van het gas af? Voor nieuwbouw OK! Maar er zijn zo’n 8 miljoen bestaande panden in Nederland die ook van het gas af zouden moeten. Dat zal allemaal niet eenvoudig worden. Wat doen ze de mensen aan? De ‘low hanging fruits’ voor warmtepompoplossingen zullen weldra zijn geoogst. Maar voor de gevallen waar het op echte vakkennis aankomt, zoek je die vergeefs. Omwoneden van mij met grotere drang de wereld te redden vingen tot nu toe bot voor hun gecopliceerdere gevallen. Dat zal op den duur beter worden, maar altijd moeilijk blijven. Na het roepen “vóór 2050 van het gas af’ heeft de overheid nog weinig zinnigs ingebracht. En van klimaatpaus Nijpels met z’n tochtige boerderij zul je ook niks horen waar je wat aan hebt. Gezien de schaarste aan vakmensen, wat nu de economie al hindert, mag je aannemen dat dit altijd een grote bottleneck zal blijven. Voorlopig vernieuw ik gewoon mijn HR-combiketel en wacht af.

    1. Ik woon in een jaren 30 woning. En vind 2050 veel te laat. Dan zijn we allang over de temperatuur drempel van 1,5 graad heen en is het maar zeer de vraag of de temperatuurstijging nog te keren is. (tegen die tijd kun je beter investeren in een bootje dan een warmtepomp ;-)

      Ik heb als doel voor 2020 van het gas af te zijn. Dat lijkt te gaan lukken. Afgelopen twee winters proefgedraaid met CV ketel op 50 graden, dat ging goed. Jammer dat iedereen zo terughoudend en sceptisch is. We hadden al veel verder kunnen zijn. En maar roepen dat ze in andere landen hun best niet doen; naar mijn mening mag je pas klagen over anderen als je zelf reeds actie hebt ondernomen.

  5. bij ons wordt een ondergrondse installatie (warmtepomp) en een ondergrondse installatie (boring etc) aangelegd voor onze nieuwbouw woning
    nu wil de aannemer eerst het bovengrondse deel aanleggen en toepassen en later het ondergrondse deel als we al in de woning zitten
    zelf lijkt ons dat zeer onwenselijk omdat je vooraf het hele systeem moet inregelen en dan pas weet of het werkt zoals vooraf aangenomen
    graag iemands advies hierover

    1. Hier begrijp ik werkelijk niets van….

      Pas de boringen en aansluiting op de brine warmtepomp doen op het moment dat jullie al in de woning zitten? Dat is hetzelfde als een nieuwe auto kopen, waarbij de motor er pas wordt ingezet op het moment dat je in de auto wilt gaan rijden. Onacceptabel dus.

      Wij hebben 10 jaar geleden een grond warmtepomp laten aanleggen. Volgens de berekeningen zouden we net genoeg hebben aan 3 verticale bronnen van 90 meter diep. Ik heb er toen nog 1 bij laten boren, dus we hebben 4 bronnen, en achteraf gezien is dat maar goed ook, want na 10 jaar zijn de bronnen al behoorlijk uitgeput. Als ik het over kon doen, zou ik nog meer bronnen hebben laten boren, want dat verdien je altijd terug door een hogere efficiency van de WP. Dus zorg voor (meer dan) voldoende bronnen!

      1. Ga je de bron dan niet regenereren? Als je de bron of bronnen alleen maar gebruikt om warmte te onttrekken raken ze zeker uitgeput. Je moet ze na elke winter weer opladen!

  6. Hallo Onno,
    Ik heb je verhaaltje gelezen over het duurder worden van het gas. Wat denk je dat er gebeurt met de elektra prijs?
    Kijk naar de bijtelling voor het elektrisch rijden.
    Als iedereen noodgedwongen door de monopolie prijzen van de stadsverwarming aan de warmtepomp hangt gebeurt er het zelfde als nu met het elektrisch rijden gebeurt.
    Het milieu is gewoon een middel om belasting te innen.
    Kun je aangeven welke ideeën er met de co2 heffing worden gerealiseerd?
    Alle kolencentrales dicht.
    Je kan vast wel aangeven wat er gebeurt bij -10C en geen wind.

  7. Wat een gelul hier met je W.P. ga op 1 van de polen wonen als je het koud hebt….lekker warm toch daar?
    En ga daar ijsberen knuffelen etc….. onee die zijn uitverkocht toch volgens de specialisten/whatever/wat ze maar uitkomt….
    Ik ben super specialist van mijn portemonnee.

    Opwarming aarde blah blah….
    Niemand wakker hier?
    Draait allemaal om geld en macht en meer niet…
    Koop er een leuke auto voor ofzo….iets waar je wel wat aan hebt…

    Lekker wachten tot het wel rendabel is en goed voor JEZELF is (HET IS JOUW GELD DAT ZE ZO GRAAG WILLEN HEBBEN OP ALLE MOGELIJKE MANIEREN) het milieu heeft echt jouw geld niet nodig.

    Maar voor het stelletje LINKSE volk hier….. schaf vooral lekker aan en betaal voor maar mooi een gedeelte van mijn rekeningen (is tenminste een echt goed doel)…..Dank u wel alvast!

  8. Dat een warmtepomp veel energie bespaart tot 4x is niet helemaal correct. Als electriciteit uit een gewone electriciteit centrale komt is het rendement ongeveer 50%. Hiermee wordt de warmtepomp nog maar 2x efficiënter. Gebruik je de warmtepomp ook voor koeling dan draait het apparaat het hele jaar daar, je hebt dan wel extra comfort maar je hebt niks gedaan aan energiebesparing. Je hebt dus veel geld uitgegeven, wel extra comfort maar niks voor het milieu.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

5x Valkuilen + 5 veelgemaakte fouten

september 14, 2024

Laatst bewerkt op: 22 okt 2024   Met een warmtepomp kun je

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen