Laatst bewerkt op: 26 dec 2018
Warmtepompen komen steeds meer in het nieuws en mensen worden aangemoedigd om zo’n apparaat aan te schaffen. Omdat de initiële kosten hoog kunnen zijn gaat men dan meer informatie inwinnen over warmtepompen, en dat is natuurlijk volledig terecht. Het is echter niet verstandig om alles te geloven wat je leest. Het internet is een geweldige bron van informatie, maar wat er geschreven wordt is niet altijd gegarandeerd waar. In dit artikel proberen we de grootste vooroordelen omtrent warmtepompen de wereld uit te helpen.
Inhoudsopgave
Het is te koud voor een warmtepomp
Warmtepompen werken als omgekeerde koelkasten. Ze hebben maar een klein beetje warmte nodig om dit om te kunnen zetten in bruikbaar warm water. Een warmtepomp die de buitenlucht als bron gebruikt kan nog warmte vinden in een temperatuur van onder het vriespunt. Het rendement is dan wel lager en daarom zijn lucht-water warmtepompen in de winter minder efficiënt. Het is echter bijna nooit te koud voor een warmtepomp om toch warmte uit de lucht te kunnen halen, wat betekent dat je dus ook in de winter kunt besparen.
Een warmtepomp is niet betrouwbaar
Een tweede vooroordeel is dat warmtepompen niet betrouwbaar zijn. Zoals al eerder aangegeven is een lucht-water warmtepomp het minst efficiënt, omdat de temperatuurverschillen in de lucht groot zijn. Deze worden eigenlijk altijd ondersteund door een hr-ketel in de vorm van een hybride-warmtepomp. Zoek je een warmtepomp die altijd warm water kan genereren? Dan kun je met een bodem-water of een water-water warmtepomp zeer constante resultaten genereren. Vooral warmtepompen die de warmte uit het grondwater halen, wat eigenlijk altijd dezelfde temperatuur heeft, zijn het gehele jaar door betrouwbaar en kunnen je altijd van warm water voorzien.
Wat natuurlijk wel zo is, is dat een warmtepomp goede onderhoud nodig heeft.
Warmtepompen zijn lelijk
Vandaag de dag worden warmtepompen zo ontworpen dat ze of niet te zien zijn of netjes zijn weggewerkt. Airconditioners met warmtepompen zijn stijlvol en modern. Binnen kun je de warmtepomp in de boilerkast laten plaatsen of je kunt deze weg laten werken door middel van invouwcassettes of kanaalunits. Buiten komt vaak wel een kast te staan, maar ook deze kan discreet worden geplaatst en weggewerkt. Het grootste gedeelte van de water-water- en de bodem-water warmtepompen bevindt zich onder de grond en dus buiten het zicht. Omdat warmtepompen meer en meer worden verkocht, wordt er veel aandacht besteed aan het uiterlijk ervan. Warmtepompen hoeven dus al lang niet meer lelijk te zijn.
Warmtepompen zijn duur
In dit vooroordeel zit een kern van waarheid. Warmtepompen zijn in eerste instantie inderdaad duurder dan bijvoorbeeld hr-ketels. De besparingen zijn bij een warmtepomp echter gemakkelijk 4 keer zo groot. Daarnaast is er voor het aanschaffen van een warmtepomp aardig wat financiële hulp beschikbaar in de vorm van subsidies en groene leningen. Nadat je de eerste investering hebt gemaakt (kosten voor warmtepompen liggen tussen de €4000 en €20.000) kun je dus eerst geld terugvragen van de overheid en zal je daarna aanzienlijk besparen op je stookkosten. Als gevolg kun je sommige warmtepompen al terugverdienen binnen de 10 jaar, waarna al het geld dat je bespaart voor jou is. Ja, warmtepompen zijn duurder dan hr-ketels in de aanschaf, maar daarna zal je alleen maar financieel voordeel merken.
Warmtepompen maken lawaai
Veel mensen zijn bang dat als ze een airconditioner met een warmtepomp plaatsen, bijvoorbeeld in de slaapkamer, deze te veel lawaai maken. Vroeger waren airconditioners inderdaad vaak lawaaierig en waren ze eigenlijk in dat soort kamers niet te gebruiken. Vandaag de dag worden warmtepompen in airconditioners echter zo gemaakt dat je ze nauwelijks nog hoort. Koop je een split-unit airconditioner, dan weet je zeker dat je geen geluidsoverlast zal merken. Je kunt altijd in de productspecificaties nakijken wat het aantal decibel is dat het apparaat produceert. Je zal zien dat dit in de huidige tijd te verwaarlozen is.
Voor warmtepompen is graafwerk nodig
Ga je een grote warmtepompinstallatie aan laten leggen, dan zal er inderdaad veel graafwerk nodig zijn. Of er worden twee putten gegraven richting het grondwater of er wordt een netwerk van buizen aangelegd onder het oppervlak van je tuin. Dit zijn grote projecten en vaak kiezen mensen hiervoor als ze een huis laten bouwen of als ze bezig zijn een passiefhuis te creëren. Voor bestaande woningen en woningen zonder tuin kun je een lucht-water warmtepomp of een hybride warmtepomp aanschaffen. Hier is geen graafwerk voor nodig. Een lucht-water warmtepomp haalt de warmte uit de lucht. Een hybride warmtepomp werkt hetzelfde, maar deze wordt ondersteund door een hr-ketel wanneer de lucht te koud is om het water voldoende te kunnen verwarmen. Je kunt dus zonder dat er graafwerken aan te pas komen al een warmtepomp bezitten en beginnen met besparen.
Tot slot, moeten we bij deze vooroordelen vermelden dat je wel je gehele huis dient te isoleren, je radiatoren moet vervangen voor LTV en het liefst vloerverwarming plaatst. Alleen zo kun je het maximale halen uit je warmtepomp!
Vergelijk offertes
De beste manier om informatie in te winnen over warmtepompen en de prijzen is door met een expert te praten. Wij kunnen je in contact brengen met betrouwbare specialisten op dit vakgebied. Via onze vergelijkingstool vraag je alle financiële informatie op die je nodig hebt. Dit kun je gebruiken bij het uitvoeren van je marktonderzoek en bij het kiezen van de beste leverancier.
Wat zijn de geschatte onderhoudskosten per jaar om het systeem 100% in orde te houden?
Is het aan te bevelen om het komplete systeem ook te verzekeren?
Warmtepompen van Fujitsu maken wel degelijk lawaai. Wij hebben een waterstage staan en zowel wijzelf als onze buren hebben er helaas last van. Een oplossing is er niet op dit moment
Mensen maken een denkfout, namelijk waarom verwarm je het huis. Omdat het huis een dun huispak is met gaten in zijn zakken. Daarom loop er konstand een stroom energie van binnen naar buiten, denk als je geld verlies omdat je een gat in je zak hebt dan maak je dat gat dicht maar je stop er niet steeds meer geld in om het zelfde bedrag in zak te hebben .Dus als men het huis goed isoleert dan heb je geen verwarming meer nódig een het gebruik van je lichaamswarmte en wat oude gloeilampen (heb dus je licht en wamte van) voor de winter voldoende. Dus mijn advies is geen cv geen warmtepomp alleen een goed geïsoleerde doos is het toch het goedkoopste om de meer energie te besparen!
Je hebt ook luchtverversing nodig en wil jij het huis met 500 watt warmte vermogen warm kunnen houden zul je echt behoorlijk moeten gaan isoleren die 500 watt is namelijk net genoeg in de winter om de minimale hoeveelheid frisse lucht op te warmen dat je nodig hebt in een woning.
Voor alsnog is het een grote uitgave, die ik nog niet ga doen. Mijn huidige HR ketel is bijna 5 jaar jong. Waar ik wel erg in ben geïnteresseerd is informatie over ventilatie warmtepompen. Heb er al meerdere artikelen over gelezen, maar het is mij nog niet helemaal helder. Ook valt er misschien nog wat te winnen met het hete rookgas van de HR ketel die in de openlucht terecht komt.
Nu had ik ook ergens gelezen dat de levensduur van een warmtepomp 15 jaar is, klopt dit? En wat zijn de kosten van het onderhoud? Die komen bij een hybride nog eens naast het onderhoud van je CV ketel. Nu begrijp ik dat in dit geval je CV ketel minder gebruikt wordt doordat de hybride meer het werk doet, maar toch moet je hem net als nu jaarlijks laten controleren.
een ventilatie warmtepomp doet eigenlijk het zelfde als je centrale ventilatie systeem dat in de meeste gevallen op zolder hangt. het zuigt lucht uit het huis wat vervolgens door de ventilatie roosters weer naar binnen komt.
het verschil is dat de warmte word terug gewonnen voor je de lucht naar buiten blaast. de warmte breng je weer terug in het verwarming systeem.
hierdoor heb je dus minder warmte verlies tijdens het ventileren waardoor je bespaard op de verwarming.
Ik woon in Zweden en het hele land hangt hier vol met die dingen en ze zijn geen onderwerp van gesprek. Misschien gewoon eens komen kijken hier?
Hebben jullie de huizen daar dan ook zo super geïsoleerd?
En ik las dat er bij jullie vaak werd bijverwarmd met hout kachels.
Hallo Jaco,
Kun jij, gezien je praktisch ervaring in Zweden iets van merken aanreiken die zich al jaren hebben bewezen?
Hier worden we momenteel doodgegooid met aantallen van fabrikanten, iedereen wil een deel van de koek,
ik kijk liever naar systemen die zich, qua weersomstandigheden al over jaren bewezen hebben, zoals in Scandinavië .
Wat is de levensduur? Wat kosten gemiddeld de onderdelen als deze stuk zijn (compressor B.v. )
Het is precies zoals jullie zelf schrijven, “geloof niet alle bullshit wat je op internet leest” en vooral niets geloven van mensen die hier onderzoek naar hebben gedaan en er zelf geen euro van beter worden, want die weten niet waar ze het over hebben.
Met een nieuwe hr cv ketel en een goed geisoleerd huis komt een hybride ww pomp als enige in aanmerking.
Kosten met subsidie minimaal 3200 euro, 2000Kwh extra verbruik.
Een gemiddelde woning heeft 12 zonnepanelen, 70% van de produktie is nodig voor de ww pomp, over de aanschaf, onderhoud en vervanging van de wisselaar (bij zonnepanelen) nog niet gesproken.
Bij echt koud weer is de pomp minder effectief omdat hij zijn warmte uit de buitenlucht haalt.
Een echt rendement in de vorm van minder gasverbruik ben ik niet tegengekomen, alleen wat vage opmerkingen, gas afwegend tegen meerverbruik elektriciteit zou per jaar een rendement van 150 euro op leveren.
Knappe jongen die mij argumenten aan kan leveren om een ww. pomp in deze situatie aan te schaffen, immers 21 jaar een pomp laten draaien zonder kosten of vervanging om “gelijk” te spelen kan toch niet de insteek zijn.
Ik begrijp dan ook niet de positieve commentaren mbt. dit soort pompen van sommigen, maar ik hoor graag de tegenargumenten.
Mijn woning is van 1999 en dus goed geisoleerd en voorzien van vloerverwarming.
Ik heb plannen om zonnepanelen (30 glas/glas) aan te schaffen maar twijfel v.w.b. het verwarmen van de woning.
De ketel is nu 20 jaar oud en doet zijn werk nog prima, voor de vervanging van een compleet nieuw systeem, zijn er meerdere opties, maar ik wordt hoorndol van alle informatie, die enkel meer vragen opwerpt.
Ook speelt de warmwatervoorzieningen een rol is eventuele vervanging (boiler of CV ketel op gas of elektrisch)
optie 1 – Een hybride systeem met een HR ketel op gas (voor als het echt koud wordt. bv -10 of -15 graden)
optie 2 – Een hybride systeem met een elektrische ketel om bij te verwarmen indien nodig. ( stroomverbruik?)
De mechanische afzuiging van de woning komt nu uit op zolder en is aangesloten op de schoorsteen. Kan die warmte eventueel opnieuw worden benut door de afvoerpijp bij de aanzuiging van de warmtepomp te plaatsen waardoor de afgezogen, warme lucht door de warmtepomp wordt gebruikt en heeft dit zin en voordelen of is dat te verwaarlozen omdat de echte opwarming in de compressor van de warmtepomp plaatsvindt? Kan elke warmtepomp s’zomers ook worden gebruikt om te koelen of moet daarvoor een ander soort warmtepomp worden aangeschaft?
Jacco ( woont in Zweden) en daar hebben ze al jarenlang ervaring met warmtepompen (welke merken)
Daar ligt vaak ook een dik pak sneeuw (sneeuw isoleert ) terwijl hier vaak alleen vorst en koude striemende wind is, die het soms extreem koud maakt. Kan zo’n warmte pomp dit wel aan?
Ik mis zelf elke ervaring en wil graag aan de hand van ervaringen de goede keuzes maken voor de toekomst en installateurs willen natuurlijk verkopen (mag) maar het delen van reeds opgedane ervaringen zou fijn zijn.
Het word in de toekomst voordeliger om je opgeekte stroom zelf te gebruiken ipv te verkopen. Je huis verwarmen met electra is dus wel aan te raden. Als ik jou was zou ik goed naar je ketel kijken of deze kan samen werken met een 2e warmtebron dan hoef je je ketel nog niet te vervangen en kan je de warmtepomp mee laten draaien. Dit heeft wel wat extra aandacht nodig want verwarmen met een warmte pomp wil je je cv water niet boven de 35 graden laten komen als de gas ketel dit daarna naar 60 graden brengt om je huis te verwarmen is dit prima zo lang je retour water maar onder de 35 graden blijft zodat je warmte pomp nog wat te doen heeft. Voor je HR ketel is het trouwens ook belangrijk om je retourwater niet echt warm te hebben.
Omdat de regering precies tien jaar geleden besloten heeft het capaciteitstarief in te voeren, zal een warmtepomp voor mij geen besparing opleveren. Aangezien mijn woning (1927, vrijstaand) wel geïsoleerd is, maar niet optimaal, zal ik een zware warmtepomp moeten hebben. Hiervoor moet mijn aansluiting verzwaard worden naar 3x35A, wat € 897,91 per jaar kost (+ eenmalig € 222,37, voor het wisselen van 3 zekeringen). Ter vergelijking: de huidige 3x25A aansluiting kost mij € 224,09 op jaarbasis.
Uiteraard valt er iets te zeggen over het capaciteitstarief, maar zo’n extreem verschil is te gortig.
De prijs van warmtepompen ligt in Nederland ook nog eens een flink stuk hoger (soms meer dan het dubbele) dan bijvoorbeeld in Duitsland en Scandinavische landen.
Het vervangen van mijn oude HR+ ketel (inclusief expansievat e.d.) kost minder dan € 1500,- en dan kan ik weer 15 jaar vooruit. Een warmtepomp vergt een investering van meer dan € 15.000 en ik zou er op mijn totale energierekening niets van merken. Dan kan ik beter verder isoleren.
Dus hoewel ik het wel zou willen, ontbreekt voor mij de prikkel om over te stappen op de warmtepomp zolang de overheid geen maatregelen neemt. Ik zit niet te wachten op subsidie, het feitelijke probleem is dat de tarieven van elektriciteit voor huishoudens door alle heffingen (en hoog btw-tarief!) naar mijn mening veel te hoog is.
Zou dat lager zijn, dan is het eerder interessant om van het gas af te stappen.
Ja, ik heb zonnepanelen geïnstalleerd (3,6 kWp), zonder subsidie, en die verdien ik in 8-9 jaar terug. Dat zal nu wel langer gaan duren, want het salderen gaat op de schop en wordt vervangen door een gecompliceerde regeling van subsidies.
Het vriest buiten 10 graden en al drie dagen achtereen. Ik woon in een Vinex wijk met ca 2000 huizen. Ieder huis heeft een lucht warmtepomp en gebruikt ca 8 kW continu (gedurende deze extreme vorstperiode). Inclusief andere stroomverbruikers ligt het piekverbruik op 12 kW. Hoe lang duurt het voordat de hele wijk zonder stroom zit? En dus zonder warmte en zonder internet. Om maar wat te noemen. O ja, de zonnepanelen doen het ook niet zonder netstroom.
Mijn nieuwe woning is voorzien van een Nefit Enviline Monoblock lucht/water warmtepomp.In combinatie met 7500wp aan zonnepanelen denk in energieneutraal te zijn. Tot nu toe zit ik in de plus met elektriciteit. Zal in de rest van de winter wel in de min komen, maar met het voorjaar in zicht komt dat ruimschoots goed denk ik. Tot nu toe houdt de installatie mijn huis prima warm. Ben ook afgelopen dagen toen het `s morgens om half zeven zeven graden onder nul was buiten gaan luisteren of of je geluid hoort van de ventilator, die staat achter op het plat dak, maar is niet te horen! Tot nu toe dus helemaal tevreden.
Beste Hans, ik heb afgelopen zomer zonnepanelen met een vergelijkbaar vermogen op het dak gelegd. De bedoeling is om dit voorjaar de verouderde bij-vloerverwarming (2 groepen op 60 m2) te vervangen door een nieuwe hoofd vloerverwarming (6 groepen) en de cv ketel te vervangen door een warmtepomp. Hoe ben jij gekomen tot de keuze van de Nefit? En hoe goed is de warmwatervoorziening?
Ik zit op een super geisoleerde toplocatie in de Zuidas Amsterdam met driedubbel grisoleerd glas
Een geothermische waterpomp met vloerverwarming
Ik ben daar nu drie jaar en meer uit het huis dan binnen
Het eerste dat me begon op te vallen is de elektriciteitsrekening van 7 kwh per dag
Terwijl bij afwezigheid alleen de koelkast draait.
Ik heb gemerkt dat de boosdoenen de 150 liter warmwatervat is dat op 65 graden wordt
gehiuden . kosten van verwarming 700 euro op jaarbasis alleen voor warmeater
Begin dit jaar werd het me te gek en trok de stekker er uit
Elektra nu te verwarlozen
Ben nu alleen huurkosten kwijt van de warmtepomp
Op 65 graden worden bacterien gedood vandaar.
Je kunt een 80 liter electrische boiler achter het warmwatervat hangen (1500watt) die verwarmt maar even als 60 gradenwater wordt geleverd en de bacterien gaan toch dood plus kan in de zomer de warmtepomp uit want dan kan de elect boiler het alleen (80 liter is groot genoeg voor 4 personen)