Met een goede warmtepomp kun je enorm veel energie besparen. Deze geothermische systemen werken over het algemeen fantastisch maar zijn door de vrij hoge investering alleen maar winstgevend voor goed geïsoleerde huizen met een lage temperatuur verwarming. Een hybride warmtepomp daarentegen is stukken goedkoper en deze kan ook worden gebruikt met standaard radiatoren.
Inhoudsopgave
Hoe werkt een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp combineert de voordelen van een lucht-water warmtepomp en een gasgestookte hoog rendement ketel. De samenstelling van dit systeem is afhankelijk van het pomptype, maar meestal word er gebruik gemaakt van een buitenunit en een binnenunit die samen de warmtepomp vormen. Deze zijn aangesloten op de cv-ketel en de slimme thermostaat.
In een hybride systeem werken de warmtepomp en cv-ketel samen om het huis en het sanitaire water te verwarmen. Soms levert de warmtepomp de meeste warmte, de andere keer is het de cv-ketel. Dit is vooral afhankelijk van de temperatuur buiten en de gewenste warmtevraag.
Welke soorten hybride pompen zijn er?
De warmtepomp in een hybride systeem neemt warmte uit de lucht. Dit kan zowel buiten lucht als ventilatie lucht van binnen in het huis zijn. Er bestaan momenteel twee verschillende methoden en drie complete systemen:
- Buitenunit systeem: de pomp haalt de warmte vanuit de buitenlucht en wordt doorgaans gebruikt voor het verwarmingen van binnenruimte middels de cv.
- Binnenunit systeem: Het volledige pompsysteem staat binnen en haalt warmte uit ventilatie lucht. Het is geschikt voor het verwarmen van sanitair en cv water.
- Gecombineerd systeem: Dit warmtepomp systeem kan warmte uit de buitenlucht en de ventilatielucht halen.
Wanneer moet ik een hybride warmtepomp installeren?
Hybride warmtepompen zijn in het bijzonder geschikt voor bestaande woningen, die nog niet optimaal geïsoleerd zijn of al een lage temperatuur vloerverwarming hebben. Een hybride warmtepomp kan worden aangesloten op bijna elk bestaand systeem, zwel met als zonder vloerverwarming. Het hele systeem kan relatief eenvoudig worden geïnstalleerd. Een punt van aandacht is wel dat je een gasaansluiting nodig hebt. Het belangrijkste voordeel van dit systeem is dat er geen breekwerk nodig is. Ook is er geen complex leidingsysteem hoeft te worden geïnstalleerd zoals bij een geothermische warmtepomp het geval is. Een hybride warmtepomp is ook veel goedkoper dan een geothermische warmtepomp en dat is voor veel mensen een groot voordeel en soms zelfs de enige reden dat ze het überhaupt kunnen aanschaffen.
Wat kost een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp systeem kost gemiddeld tussen de vijfduizend en zevenduizend euro inclusief btw en de installatie. Het is veel goedkoper om een geothermische warmtepomp te installeren, die je vaak tussen de twintig en veertigduizend euro kost. Met dit type systeem dat gebruik maakt van geothermische energie, bespaar je meer energie, maar de terugverdientijd is daarmee ook veel langer door de grote investering.
Hoe werkt een hybride warmtepomp?
Er zijn diverse warmtepompsystemen te verkrijgen, waarvan de goedkopere systemen meestal met een lucht-water warmtepomp werken. Dit soort pompen haalt zijn warmte uit de buitenlucht en verwarmt daar het centrale verwarmingswater van het huis mee. Op het moment dat de warmtepomp niet genoeg warmte kan aanleveren omdat het te koud is, wordt de centrale verwarming ingeschakeld en blijft het water verder opwarmen.
Slimme thermostaat
Het centrale punt van een hybride systeem bestaat uit een besturingseenheid en een slimme thermostaat. Samen maken ze een keuze tot de meest economische of milieuvriendelijke verwarmingsstrategie. Meestal kun je handmatig de meest recente gasprijs en elektriciteitsprijs invoeren, zodat daar rekening mee wordt gehouden. Op deze manier kan het systeem berekenen welke energiebron het beste wordt gebruikt voor het verwarmen. Soms is dat de warmtepomp (elektriciteit) en cv-ketel (gas).
Voordelen hybride waterpomp
- Het systeem is betaalbaar
- Het systeem is eenvoudig te plaatsen
- Ook bestaande radiatoren kunnen worden gebruikt
- Slim systeem
- Geschikt voor centrale verwarming en sanitair water.
Hoeveel kan ik besparen met een hybride waterpomp?
De exacte hoeveelheid energie die je bespaart, is afhankelijk van het type warmtepomp en het gebruik ervan. Gemiddeld bespaar je echter tussen de twintig en vijfentwintig procent van de jaarlijkse kosten.
Elektriciteit is nodig om een warmtepomp te bedienen. Het verbruik hangt af van het type pomp en de buitentemperatuur. Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel energie een warmtepomp verbruikt. Het is uiteraard zo dat hoe hoger de luchttemperatuur is, des te efficiënter deze werkt. Daarom is de efficiëntie van een hybride warmtepomp hoger in het voor- en najaar, tenzij het ventilatielucht uit het huis gebruikt. De luchttemperatuur is al vrij hoog, dus de warmtepomp heeft zeer weinig elektriciteit nodig om deze warmte te verhogen en over te dragen aan het verwarmingssysteem.
Aanbiedingen ontvangen voor een warmtepomp?
Wil je persoonlijk advies ontvangen over de mogelijkheden van een hybride waterpomp in jouw huis? Of wil je met een erkende vakman rond de tafel zitten om dieper op de materie in te duiken? Maak nu een afspraak en neem contact op met een expert. Deze kan al je vragen beantwoorden. Wil je direct een offerte ontvangen? Dat kan ook!