Warmtepompen beginnen steeds meer de functie van de standaard hr-ketels over te nemen. En dat is goed nieuws, want met een warmtepomp kunt u gasvrij worden. Dat is ook de reden dat veel nieuwbouwwoningen al gebouwd worden met warmtepomp en dat deze al zonder gasaansluiting worden opgeleverd. Ook als u een bestaande woning heeft, komt u in aanmerking voor een warmtepomp. De techniek wordt constant verbeterd en er worden verschillende soorten warmtepompen aangeboden die op een verscheidenheid aan manieren warmte uit de omgeving gebruiken om water mee op te warmen. De thermo-akoestische warmtepomp is één van de laatste uitvindingen op dat gebied.
Inhoudsopgave
Wat is een warmtepomp?
Warmtepompen zijn verwarmingsketels die zonder gas water verwarmen. Ze maken gebruik van de warmte die al natuurlijk in de aarde aanwezig is. Hiervoor hoeft het niet warm te zijn, want een warmtepomp kan warmte vinden in het grondwater, in het rivierwater, in de lucht en in de bodem. Deze warmte transporteert het naar een warmtewisselaar waar het aan het water wordt overgedragen. Hiervoor wordt een koelvloeistof gebruikt en de werking van een warmtepomp kan dan ook vergeleken worden met die van een koelkast. De koelkast onttrekt warmte uit de levenswaren en lucht en een warmtepomp doet dat uit de omgeving.
De thermo-akoestische warmtepomp
Een thermo-akoestische warmtepomp gebruikt de golven van het geluid. U kunt het vergelijken met de werking van een fietspomp. Als u lucht samenperst wordt het warm. De golven van het geluid drukken gas samen en laten het weer uitzetten. Het uitgezette gas neemt warmte op en het samengedrukte gas laat dit weer los. Deze techniek ondersteunt de techniek van de standaard warmtepomp en er worden dus twee bronnen van warmte aangesproken. Op die manier kunnen ze uw water nog efficiënter opwarmen en heeft u altijd warm water.
Nog niet op de markt
Thermo-akoestische warmtepompen zijn nog niet op de markt gebracht. Het zal niet erg land meer duren voordat ze beschikbaar worden gemaakt. Ze vervullen een behoefte die wel degelijk op de warmtepomp-markt aanwezig is en dat is een verwarmingsketel die consequenter water op kan warmen. Vooral lucht-water warmtepompen zullen op koude dagen niet altijd de hoeveelheid warm water kunnen leveren die u nodig heeft. Dat is dan voornamelijk het geval in woningen waar de isolatie minder goed is en waar geen lage temperatuurverwarming aanwezig is. U zult dan nog moeten investeren in een hybride warmtepomp die een hr-ketel bevat die bijspringt. De thermo-akoestische warmtepomp zal het water nog efficiënter opwarmen en dus ook als het buiten koud is beter zijn werk kunnen doen.
Een vervanging van uw huidige ketel
Warmtepompen die warmte uit de grond of het grondwater halen bestaan uit enorme systemen die moeten worden ingegraven en die u tienduizenden euro’s kosten daardoor. De hybride- en de lucht-water warmtepomp zijn veel kleiner en kunnen op de plek van uw huidige verwarmingsketel worden geplaatst. Dan moet er ook een buitenunit komen waarmee de warmte uit de lucht wordt gehaald. Er zijn geen graafwerkzaamheden nodig en de plaatsing is vrij simpel. Daarom zijn ze ook aanzienlijk goedkoper. De thermo-akoestische warmtepomp is ook klein en is niet veel groter dan een stofzuiger. Ook hier is sprake van een buitenunit. Een handige bijkomstigheid van alle warmtepompen is dat u er uw woning ook mee kunt koelen.
De doelgroep
Thermo-akoestische warmtepompen zijn klein en gemakkelijk te installeren. Daarom zijn ze ideaal voor gebruik in woningen. Ze kunnen dan bijdragen om woningen aardgasvrij te maken en ons land de doelstellingen helpen te behalen. In 2050 moeten we volledig energieneutraal zijn en dat betekent dat we evenveel groene energie opwekken als we gebruiken. Om dat voor elkaar te krijgen is het bijzonder belangrijk dat we als inwoners een steentje bijdragen en zo min mogelijk gas gebruiken. De warmtepomp is dan één van de manieren om dat te doen.
Gasvrij op de juiste volgorde
Het is niet verstandig om te investeren in een warmtepomp als er niet een aantal andere zaken in uw woning in orde zijn. Er is een juiste volgorde om uw woning gasvrij te maken:
-
Elektrisch koken.
-
Isolatie.
-
Ventilatie met warmteterugwinning.
-
Lage temperatuurverwarming.
-
Warmtepomp.
-
Zonnepanelen.
-
Afsluiten van het gasnetwerk.
Een hybride warmtepomp
Bent u geïnteresseerd in een thermo-akoestische warmtepomp, maar is uw woning hier nog niet klaar voor? Misschien heeft u uw warmtepomp nu nodig en kunt u niet wachten tot de thermo-akoestische pomp op de markt komt. In dat geval geeft u uzelf meer tijd als u een hybride warmtepomp aanschaft. Deze komt op de plek van uw huidige verwarmingsketel te hangen en bestaat uit een warmtepomp plus hr-ketel waarmee u dus altijd warm water heeft. In de tussentijd doet u de nodige aanpassingen aan uw woning en tegen de tijd dat uw hybride warmtepomp aan vervanging toe is, investeert u in een thermo-akoestische warmtepomp voor het verwarmen van uw woning.