Laatst bewerkt op: 08 nov 2021
Checklist warmtepomp? De overheid is bezig met het dichtdraaien van de gaskraan. Niet alleen wordt er steeds minder gas gewonnen in ons land; ook het aantal huishoudens wat geen gastoevoer meer krijgt snel. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer mensen overgaan tot de aanschaf van een warmtepomp. Ze komen nogal voor een flinke investering te staan en dat is het moment waarop jij je als consument behoorlijk overrompeld voelt. Het is dan ook goed om deze checklist achter de hand te houden wanneer je een warmtepomp gaat aanschaffen.
Inhoudsopgave
Wat voor type zoek je
Warmtepompen zijn er in meerdere types; dat heeft te maken met de bron die wordt gebruikt om de energie uit op te wekken. Deze soorten zijn;
- De lucht-lucht warmtepomp. Dit is het goedkoopste systeem wat één ruimte in je huis zal verwarmen. Het is te vergelijken met een omgekeerd werkende airconditioning.
- Een lucht-water warmtepomp. Dit is een systeem wat eveneens werkt op buitenlucht maar wat wel in staat is om de radiatoren in je huis aan te sturen en warm tapwater te leveren. Het rendement is redelijk en de aanschafprijs is relatief laag.
- Een Grond-water warmtepomp. Dit is een systeem waarbij warmte uit de grond wordt getransporteerd via antivries naar de warmtepomp. Deze warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd tot de juiste temperatuur waarna radiatoren en tapwater verwarmd worden. Hiervoor is een bronboring nodig wat voor nogal wat extra kosten zorgt. Dit systeem wordt vaak gecombineerd met een verbouwing of renovatie van een woning.
- Een water-water warmtepomp. Er wordt gebruik gemaakt van grondwater of van water uit een rivier, sloot of beek voor de aanvoer van water wat wordt opgewaardeerd naar de juiste temperatuur voor gebruik via een warmtewisselaar.
- De hybride warmtepomp. Dit is een systeem wat het meest wordt verkocht in de aanloopfase van de introductie van de warmtepomp. Er wordt gebruik gemaakt van een luchttoevoer naar de warmtepomp, maar wanneer er extra stroom nodig is voor het opwekken van warmte wordt dit alsnog gebruikt via het stroomnet. De hybride warmtepomp wordt dan ook veel verkocht in combinatie met een zonneboiler.
Bij wat voor huis wordt de warmtepomp geplaatst
Een warmtepomp kan worden geplaatst bij een nieuw te bouwen huis. Dit is in principe het gemakkelijkste; er hoeft geen verbouwing aan het huis plaats te vinden om de leidingen van de warmtepomp aan te leggen en ook een eventuele boring in de tuin kan zonder al teveel problemen. Er moet wel rekening worden gehouden met een vergunning voor deze werkzaamheden. Komt een warmtepomp echter bij een reeds bestaand huis dan moet er eerst worden gekeken door een expert naar de mogelijkheden voor een warmtepomp.
Wat is het doel van de warmtepomp
Een warmtepomp kan meerdere functies hebben. Afhankelijk van het doel van de warmtepomp kies je voor een bepaald type.
- Een huis verwarmen of juist koelen. Een warmtepomp is naast het verwarmen van een huis in sommige gevallen eveneens in staat om het huis te koelen. Er wordt dan van een soort airco-effect gebruik gemaakt.
- Tapwater verwarmen. De lucht-lucht warmtepomp is niet in staat om tapwater voor bijvoorbeeld de badkamer en de keuken te verwarmen. Alle andere systemen kunnen dit wel. Kijk ook naar het vermogen wat nodig is voor jouw huis. Dit kan worden berekend aan de hand van het aantal kubieke meters leef-oppervlak in een huis en de intensiviteit van de vraag naar warm tapwater.
- Een zwembad verwarmen. Wil je een warmtepomp enkel inzetten voor het verwarmen van een zwembad binnenshuis of buitenshuis, dan is een lucht-water warmtepomp het meest geschikt.
- Een vloerverwarming. In dat geval wordt er vaak gebruik gemaakt van een systeem wat op warmte uit de aarde werkt; de leidingen kunnen door de vloer worden heen geleid.
Goed om te weten
Het is goed om je te verdiepen in een aantal zaken vanuit de overheid;
- De subsidie. Via de ISDE krijg je een subsidie op veel warmtepompen. Alleen bij de lucht-lucht warmtepomp is dit niet van toepassing. Vraag naar de hoogte van een subsidie en kijk dit na op de website van RVO.
- De vergunning. Voor een aantal warmtepompsystemen moet een vergunning worden aangevraagd. Die kan je aanvragen bij de overheid. Vooral voor systemen waarbij gebruik wordt gemaakt van water of waarbij warmte wordt gebruikt is en vergunning nodig.
Controleer de offerte
Vraag je een offerte op van een warmtepomp; zorg dan dat de volgende punten zijn opgenomen;
- Het type warmtepomp. Het moet een geschikt model zijn voor jouw huis.
- De prijs van de warmtepomp inclusief de installatie daarvan.
- De garantie op de warmtepomp. Minimaal 2 jaar fabrieksgarantie en eventueel uit te breiden.
- De subsidie. Alle zaken die nodig zijn voor het aanvragen van een subsidie moeten worden meegeleverd met de warmtepomp.
- Het moment waarop de warmtepomp wordt geleverd en geplaatst. Een goede voorbereiding is het halve werk.