Alle informatie over warmtepompen
Gratis én vrijblijvend

In Nederland ligt er veel nadruk op energiezuinig- en energieneutraal leven. Dat betekent dat we op verscheidene manieren proberen zo min mogelijk stroom en gas te gebruiken. En dat gebeurt op alle niveaus, van landelijk tot particulier. Energieneutraal zijn betekent dat u zelf even veel duurzame energie opwekt als u verbruikt. Als u dat wilt bereiken, dan moet u investeren in zonnepanelen en uw woning laten afsluiten van het gasnetwerk. Hiervoor neemt u verschillende stappen. Door uw cv-ketel te laten vervangen door een hybride warmtepomp, kunt u deze overgang soepel en in uw eigen tijd laten verlopen.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een vervanger van de cv-ketel waarmee u een stapje dichterbij gasloos wonen komt. Het bestaat uit een warmtepomp en een hr-ketel. De warmtepomp gebruikt warmte uit de lucht om uw water op te warmen en de hr-ketel springt bij als dit niet voldoende is. U verbruikt aanzienlijk minder gas, maar bent niet volledig aangeleverd op warmte uit de lucht. Daarom heeft u altijd warm water, ook als de omstandigheden buiten niet voldoende zijn.

Gasloos worden kost tijd en geld

Veel gemeenten moedigen inwoners aan om hun woning te laten afsluiten van het gasnetwerk. Vooral bij oudere woningen is dit een langdurig en kostbaar proces. Allereerst moet u ervoor zorgen dat uw woning goed is geïsoleerd en dat betekent dat dak, gevelmuren, vloeren en raamkozijnen mogelijk moeten worden opgewaardeerd. Hierna is het mogelijk om een ventilatiesysteem aan te schaffen en zo de lucht in uw woning te blijven verversen zonder dat u daar te veel warmte door verliest.

Vervolgens moet u investeren in een lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming. Het vervangen van uw gasstel voor een elektrische kookplaat is waarschijnlijk de gemakkelijkste maatregel. Nu bent u klaar voor een warmtepomp of een zonneboiler. Ook dit zijn kostbare apparaten, maar nadat u deze heeft laten plaatsen bent u er klaar voor om te worden afgesloten van het gasnetwerk. Dit stappenplan is voor woningeigenaren met een oudere en minder goed geïsoleerde woning vaak niet te doen.

Geen gasketels meer

Gasketels worden naar alle waarschijnlijkheid binnen een paar jaar uit de handel gehaald. Maar een zonneboiler of warmtepomp kan uw water niet voldoende verwarmen als uw woning niet goed geïsoleerd is en als u verwarmt met verwarmingselementen. U moet dan nog steeds flink stoken om een goede temperatuur te bereiken. De kans is groot dat u uw woning binnen een paar jaar niet kunt klaarmaken voor een warmtepomp of zonneboiler. U komt dan dus voor een probleem te staan als uw huidige cv-ketel vervangen moet worden. Met een hybride warmtepomp is dat probleem opgelost.

Een verstandige vervanger van de hr-ketel

Als uw gasketel binnenkort aan vervanging toe is, dan kunt u twee dingen doen. Of u koopt nog snel een nieuwe hr-ketel, of u investeert in een hybride warmtepomp. Deze hybride warmtepompen zijn zo gemaakt dat ze op de plek van uw huidige ketel kunnen worden opgehangen en op uw huidige verwarmingssysteem kunnen worden aangesloten. U gebruikt dan nog steeds gas, maar alleen als het echt nodig is. Het is een logische tussenstap, als u de mogelijkheden niet hebt om uw woning snel voor te bereiden op een warmtepomp.

Verschillende soorten hybride warmtepompen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende soorten hybride warmtepompen. De keuze zal afhangen van de aanwezigheid van een ventilatiesysteem of niet. Er is een hybride warmtepomp met een buitenunit en deze onttrekt alleen warmte uit de buitenlucht. Het systeem zonder buitenunit gebruikt de warmte uit de terugkerende lucht van het ventilatiesysteem en levert meestal meer besparingen op. Er is altijd warmte te vinden in de lucht uit uw woning, maar de warmte in de buitenlucht is tijdens koude dagen niet altijd voldoende. Als laatste is er een systeem dat beide combineert.

De voordelen van hybride warmtepompen

Met het oog op de toekomst en het reduceren van gas- en stroomverbruik is het vervangen van uw cv-ketel voor een hybride warmtepomp een hele grote stap in de goede richting. De voordelen van dit systeem spreken voor zich:

  • Betaalbaar: een hybride warmtepomp schaft u aan en laat u installeren voor gemiddeld €6000. Dit is vergeleken met andere warmtepompen bijzonder betaalbaar en niet zo heel veel duurder dan een goede zuinige hr-ketel.
  • Gemakkelijk te installeren: de hybride warmtepomp is zo gemaakt dat deze gemakkelijk te installeren is op de plek van uw oude cv-ketel. Hij kan ook gemakkelijk aangesloten worden op uw huidige systeem en er zijn geen breek- of graafwerken nodig.
  • Altijd warm water: u heeft met een hybride warmtepomp altijd warm water, ongeacht de temperatuur buiten of de beschikbaarheid van warmte in uw ventilatiesysteem.
  • Een ideale tussenstap: als het gasloos maken van uw woning voor u een stap te ver is, dan kunt u met een hybride warmtepomp een groot verschil maken zonder dat u daarvoor uw woning perfect moet laten isoleren of moet investeren in vloerverwarming. U geeft uzelf meer tijd en maakt tegelijkertijd een grote besparing op uw gasverbruik.

Wat zijn de nadelen?

Uiteraard hebben hybride warmtepompen ook nadelen. U gebruikt nog steeds gas en zult uw woning niet van het gasnetwerk kunnen laten afsluiten zo lang de hr-ketel meedraait. Daarbij is het een investering die vergeleken met andere warmtepompen goedkoop is, maar voor het vervangen van uw huidige cv-ketel is het nog steeds duur. Het lijkt erop alsof hr-ketels vanaf 2023 uit de handel genomen gaan worden, dus u heeft nog even tijd om hier over na te denken. Hybride warmtepompen worden gesubsidieerd onder de Investeringssubsidie Duurzame Energie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

5x Valkuilen + 5 veelgemaakte fouten

september 14, 2024

Laatst bewerkt op: 22 okt 2024   Met een warmtepomp kun je

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen