Alle informatie over warmtepompen
Gratis én vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 08 nov 2021

Energieverbruik warmtepompEnergieverbruik warmtepomp? Je hoort op dit moment de term warmtepomp erg veel, vooral als je geïnteresseerd bent om je woning of werkomgeving energievriendelijker te maken. Naast isolatiemaatregelen kun je aanzienlijk meer besparen als je deze combineert met het plaatsen van een warmtepomp. Een warmtepomp kan (gedeeltelijk) de werking van je verwarmingsketel overnemen en dit zonder hiervoor fossiele brandstoffen te gebruiken en met veel minder elektriciteitsverbruik. Door je woning te isoleren zorg je ervoor dat de warmte binnenblijft en door deze warmte vervolgens met een warmtepomp op te laten wekken betaal je voor het genereren van je warmte ook veel minder. Het laten plaatsen van een warmtepomp is een flinke investering en natuurlijk wil je graag weten wat het rendement is en hoe snel je de warmtepomp zal hebben terugbetaald. Het energieverbruik is dan een belangrijke factor om in overweging te nemen.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                     

Hoe werkt een warmtepomp?

Misschien is het handig om even in korte lijnen toe te lichten hoe een warmtepomp precies werkt. Er zijn verschillende soorten warmtepompen en deze gebruiken verschillende soorten natuurlijke bronnen voor warmte. Deze bronnen zijn meestal de lucht, het grondwater of het grondoppervlak. Met de warmte die ze daar uithalen kunnen ze je water verwarmen, maar ook lucht. Er is niet veel warmte nodig om dit te doen. Uit het grondwater dat standaard een temperatuur heeft die rond de 10 graden Celsius schommelt kan een goede warmtepomp genoeg warmte halen om een woning te voorzien van warm water. De warmte uit de bron wordt getransporteerd via koelwater. In de compressor wordt dit koelwater aan de kook gebracht en door middel van condensatie wordt het verwijderd. In een warmtewisselaar wordt het vervolgens overgedragen naar het afgiftepunt en de cyclus begint weer opnieuw.

Het energieverbruik

Warmtepompen gebruiken minder energie dan verwarmingsketels. Dit is de eerste besparing die je maakt als je een warmtepomp aanschaft. De meeste warmtepompen (gasabsorptie warmtepompen daargelaten) gebruiken ook geen fossiele brandstoffen dus dit is een tweede besparing. Het energieverbruik van een warmtepomp is afhankelijk van een groot aantal factoren. Zo is er het oppervlak van de woning die je ermee wilt verwarmen, maar ook jouw eigen gedrag heeft invloed. Hoe lang staan jij of je medebewoners onder de douche, op hoeveel graden staat jouw thermostaat, hoe goed is je woning geïsoleerd en hoe vaak zet je de ramen open? Dit zijn allemaal factoren die het energieverbruik van de warmtepomp direct kunnen beïnvloeden. Dat houdt ook in dat het energieverbruik van warmtepompen in twee identieke woningen met hetzelfde aantal inwoners aardig uiteen kan lopen.

Hoe bereken je het energieverbruik van je warmtepomp?

Je kunt het energieverbruik van je warmtepomp zelf redelijk goed berekenen. Om dit te doen moet je wel weten wat het thermisch vermogen is van je centrale verwarming. Een woning die voldoet aan alle bouwnormen en met een vloeroppervlak van 150 vierkante meter heeft voor centrale verwarming en sanitair bijvoorbeeld een thermisch vermogen van 17.000kWh per jaar. Vervolgens kijk je naar de COP van de warmtepomp. Dit is de Coefficient of Performance en geeft de verhouding weer tussen het energieverbruik van de warmtepomp en de gegenereerde warmte. Hoe hoger de COP, hoe efficiënter de warmtepomp. De meeste warmtepompen hebben een COP van 3,5 wat betekent dat voor elke kW elektriciteit 3,5 kW warmte wordt afgegeven. Je kunt het energieverbruik van je warmtepomp berekenen door het thermische vermogen te delen door de COP. In dit geval zou dat dus 17.000 : 3,5 zijn wat betekent dat de warmtepomp jaarlijks zo’n 4850 kWh aan energie verbruikt. Met een energieprijs van €0,20 per kWh komt dit dus neer op een jaarlijkse rekening van €970.

Waarom is dit belangrijk?

Wanneer je een warmtepomp gaat aanschaffen ben je vast en zeker bezig met het energieverbruik van je huishouden. Door deze zo veel mogelijk te verlagen ben je zelf minder geld kwijt, maar zal het milieu hier ook baat bij hebben. Daarnaast ben je niet meer afhankelijk van fossiele brandstoffen, wat natuurlijk een grote bonus is. Door het energieverbruik van je warmtepomp te berekenen kun je zien hoeveel je jaarlijks zal besparen op je energierekening. Met dit bedrag kun je uitrekenen wat de terugverdientijd is als je een bepaalde warmtepomp aanschaft. Stel deze is 10 jaar, dan kun je na die tijd elk jaar echt besparen op je energierekening ten opzichte van de situatie voordat je de warmtepomp had. Zorg je goed voor je warmtepomp dan kan deze zeker 20 jaar dienstdoen, wat betekent dat je dus 10 jaar lang je woning goedkoper verwarmt. De gemiddelde jaarlijkse besparing ligt bij warmtepompen tussen de 30 en 50 procent.

Vergelijk offertes

Wil jij ook een warmtepomp aanschaffen en zoek je een exemplaar die voor jou het minste energie verbruikt? Dan kun je via de vergelijkingstool op onze website een aantal offertes opvragen bij warmtepomp leveranciers. Gebruik deze om een berekening te maken wat betreft het energieverbruik en de terugverdientijd en je weet snel welke warmtepomp voor jouw situatie het voordeligste is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Bekijk hier de top 3 warmtepompspecialisten:

images

DLE energy

DLE Energy verwijst waarschijnlijk naar een bedrijf dat zich richt op innovatieve Lees meer

SAMAN_LOGO_FULLCOLOR

Saman Groep

Saman Groep is een Nederlands bedrijf dat zich richt op verschillende sectoren, Lees meer

download

GEO Energie

GEO Energie.nl is een Nederlands bedrijf dat zich richt op geothermische energie, Lees meer

Laatste nieuws

5x Valkuilen + 5 veelgemaakte fouten

september 14, 2024

Laatst bewerkt op: 22 okt 2024   Met een warmtepomp kun je

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen