Alle informatie over warmtepompen
Gratis én vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 08 nov 2021

Levensduur warmtepomp

Levensduur warmtepomp? Ben jij van plan een warmtepomp aan te schaffen, dan wil je er natuurlijk voor zorgen dat deze zo lang mogelijk meegaat. De gemiddelde terugverdientijd voor warmtepompen ligt tussen de 7 en 15 jaar en alles wat je daarna bespaart op je energierekening is pure winst. Het zou jammer zijn als je de warmtepomp na 15 jaar hebt afbetaalt en dat je vervolgens een jaar later alweer een nieuwe kunt kopen omdat hij defect is geraakt. De levensduur van een warmtepomp is afhankelijk van vele factoren en de meeste hiervan heb je zelf in de hand. Je kunt natuurlijk altijd pech hebben en je warmtepomp kan te vroeg aan vervanging toe zijn, maar met de volgende tips kun je in de meeste gevallen de levensduur aanzienlijk verlengen.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                     

Wat is de levensduur van een warmtepomp?

Warmtepompen zijn duur en de terugverdientijd kan soms lang zijn. Gemiddeld gezien kun je ervan uitgaan dat je warmtepomp zeker 15 tot 20 jaar mee kan gaan. Natuurlijk zijn er ook warmtepompen die 30 jaar meegaan en dit is bijna altijd het gevolg van dezelfde drie factoren. Ten eerste is er de aard van de compressor, ten tweede is er de kwaliteit van de warmtepomp en ten derde is er de mate van onderhoud.

De compressor

De compressor is het belangrijkste element van de warmtepomp. Het is het onderdeel dat elektriciteit nodig heeft om de warmtepomp draaiende te houden. Hier wordt de warmte uit de koelvloeistof gehaald en verder getransporteerd naar de warmtewisselaar. De compressor is dan dus ook het onderdeel waar de meeste warmtepompen uiteindelijk problemen mee krijgen. Je hebt de keuze uit twee soorten compressors, namelijk een invertergestuurde compressor en een niet-invertergestuurde compressor.

  • Een niet-invertergestuurde compressor: dit type compressor slijt sneller omdat het zichzelf vaker moet stoppen en te starten. Hierdoor is de kans op een storing of een defecte compressor groter.
  • Een invertergestuurde compressor: omdat dit type compressor vaak gewoon doorloopt en soepeler loopt omdat het niet regelmatig stopt en start, zal het minder snel slijten en dus in de meeste gevallen langer meegaan.

Ben jij op zoek naar een warmtepomp, dan kun je dus met het oog op de levensduur het beste kiezen voor een warmtepomp met een invertergestuurde compressor.

De kwaliteit van de warmtepomp

Zoals bij de meeste producten het geval is zijn er ook warmtepompen op de markt van verschillende kwaliteiten. De goedkoopste apparaten zijn dan ook vaak de minst kwalitatieve apparaten, alhoewel deze regel niet altijd opgaat. Het is altijd beter om wat meer te investeren in een warmtepomp van goede kwaliteit dan een goedkope optie te kiezen die sneller defect raakt. Je kunt de kwaliteit van de warmtepompen op verschillende manieren controleren.

  • Recensies: lees altijd de recensies over de warmtepomp die je op het oog hebt. Dit kunnen officiële recensies zijn en producttesten, maar ook de recensies van de mensen die de pomp nu in gebruik hebben kunnen je veel informatie geven.
  • Keurmerken: doe onderzoek naar de belangrijkste keurmerken van warmtepomp fabrikanten, – leveranciers en ook installatiebedrijven. Keurmerken zijn het meest betrouwbare bewijs van kwaliteit die je kunt krijgen omdat deze alleen worden uitgegeven aan bedrijven die kunnen aantonen aan bepaalde eisen te voldoen. Deze eisen hebben vaak te maken met kwaliteit, veiligheid, vakmanschap, betrouwbaarheid en service.
  • Garantieregelingen: doe een vergelijking van de garantieregelingen die je over de verschillende warmtepompen ontvangt. Een leverancier die weet dat hij kwalitatieve producten levert zal nooit problemen hebben om een goede garantie aan te bieden aan haar klanten. Hetzelfde geldt voor de installateur.

Het onderhoud

Als laatste is het zo dat goed onderhouden warmtepompen aanzienlijk langer meegaan dan warmtepompen die niet worden onderhouden. Je kunt een onderhoudscontract vaak al afsluiten op het moment dat je de warmtepomp aanschaft. Dit doe je dan bij dezelfde leverancier, zodat deze monteurs langs kunnen sturen die de beste kennis hebben van de warmtepomp. Het is vaak ook geen probleem om dit later nog te doen of om elke paar jaar zelf het onderhoud in te plannen. Het apparaat zal in het begin weinig onderhoud nodig hebben, maar na een aantal jaren dienst gedaan te hebben is het hier wel tijd voor. Regelmatig onderhoud zorgt namelijk niet alleen voor een langere levensduur, maar zal het rendement van je warmtepomp ook verbeteren. En dat is natuurlijk een andere zeer gunstige bijkomstigheid als je de warmtepomp zo snel mogelijk wilt terugverdienen.

Vergelijk offertes

Wil jij zien hoeveel je zou moeten betalen voor een onderhoudscontract voor jouw warmtepomp? Of wil je een warmtepomp aanschaffen en weten hoeveel je hiervoor in jouw situatie kwijt bent? Gebruik dan hier onze vergelijkingstool en je zal antwoorden kunnen krijgen over al je vragen die te maken hebben met de financiën omtrent je warmtepomp. De offertes die je ontvangt kun je met elkaar vergelijken om tot een weloverwogen beslissing te komen wat betreft je investering.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Bekijk hier de top 3 warmtepompspecialisten:

images

DLE energy

DLE Energy verwijst waarschijnlijk naar een bedrijf dat zich richt op innovatieve Lees meer

SAMAN_LOGO_FULLCOLOR

Saman Groep

Saman Groep is een Nederlands bedrijf dat zich richt op verschillende sectoren, Lees meer

download

GEO Energie

GEO Energie.nl is een Nederlands bedrijf dat zich richt op geothermische energie, Lees meer

Laatste nieuws

5x Valkuilen + 5 veelgemaakte fouten

september 14, 2024

Laatst bewerkt op: 22 okt 2024   Met een warmtepomp kun je

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen