Alle informatie over warmtepompen
Gratis én vrijblijvend

De omkasting van een warmtepomp reduceert het geluid, maar dit kan ook de luchtstroom onderbreken. Hierdoor zal de ventilator harder moeten draaien, waardoor u last kan krijgen van geluidsoverlast.

Wat is een omkasting?

Een omkasting is een geluidsdemper die wordt geplaatst over de buitenunit heen. U ziet de buitenunit dus niet meer. De omkasting zelf maakt het niet mooier. Maar door de omkasting hoort u amper wat, en daar gaat het uiteindelijk om. Een goede omkasting is ontworpen voor de geluidsfrequenties van de warmtepomp, maar ook voor de omvang.

De omkasting is geen dichte doos. Een omkasting heeft lamellen voor de aan- en afvoer van lucht naar de buitenunit. Als dit belemmerd raakt dan gaat de ventilator van de warmtepomp hard werken. En dat is dus niet de bedoeling want zo krijgt u geluidsoverlast.

Bijeffect van lamellen

De omkasting is geen dichte doos. De lamellen kunnen een negatief bijeffect geven. Ze verminderen namelijk de doorstroming van lucht door de kast. Een omkasting heeft lamellen voor de aan- en afvoer van lucht naar de buitenunit. Als dit belemmerd raakt dan gaat de ventilator van de warmtepomp harder werken. Het harder draaien is nodig om het nodige lucht door de warmtewisselaar te laten stromen. Het koudemiddel moet namelijk genoeg energie uit de lucht kunnen opnemen. Door het harder draaien verbruikt u dus meer stroom en hierdoor neemt het rendement van de warmtepomp dus af. En dat niet alleen ook kunt u weer last krijgen van het geluid.

Geluidseisen warmtepomp

Vanaf 1 januari 2020 gelden er nieuwe geluidseisen. Er werden een aantal dingen gewijzigd in het bouwbesluit over geluidshinder bij installaties. In het algemeen ligt de geluid van de buitenunit rond de 50dB en dit willen ze verlagen richting de 35 dB.

  • Bestaande woningen met een warmtepomp geldt er geen aparte regelgeving die is vastgesteld op 1 januari 2020. Op basis van de Woningwet zullen gemeenten zelf eisen moeten stellen aan de geluidsnormen.
  • Een warmtepomp in een appartementsgebouw mag maximaal 40 dB geluid maken. Als het op een hoogte zit van een raam of deur van een aangrenzende woning.
  • Als er bij een renovatie een nieuwe warmtepomp wordt geplaatst, dan gelden hiervoor dezelfde eisen als bij een nieuwbouwwoning.
  • Bij nieuwbouwwoningen mag een buitenunit geplaatst worden op de erfgrens met een maximaal geluid van 40 dB.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

5x Valkuilen + 5 veelgemaakte fouten

september 14, 2024

Laatst bewerkt op: 22 okt 2024   Met een warmtepomp kun je

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen