Alle informatie over warmtepompen
Gratis én vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 22 nov 2021

CapaciteitstariefCapaciteitstarief? Door de politieke keuze van ‘vrije markt en privatisering’ is het nu zo dat u apart betaald voor de kabel die in uw woning ligt (het transport van elektriciteit) en het verbruik zelf (de afgenomen energie).
capaciteitstarief, piekregeling, bestaande situatie

 

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

GroepenkastAls uw elektriciteitsverbruik meer is dan ‘normaal’ word de kabelbeheerder daar niet rijker van (alleen uw stroomleverancier) . Als er meer stroom wordt afgenomen is het zo dat de ‘kabels’ zwaarder belast worden. Soms moet een dikkere kabel worden aangelegd. Mede daarom heeft men het zgn. capaciteitstarief bedacht. U betaald nu voor een huis aansluiting van 3 x 25 Ampère het standaard tarief in Nederland. Heeft u echter een grotere aansluiting van bijvoorbeeld 3 x 35 Ampère (hoofdzekering) nodig dan betaald u al snel 540 euro per jaar (2014) meer aan ‘kabelkosten’ (een hoger capaciteitstarief) .

Bij een warmtepomp is het zo dat u geen aardgas meer verbruikt maar daarom natuurlijk wel meer elektriciteit dan een woning zonder warmtepomp. Als hierdoor uw aansluiting ineens naar 3 x 35 Ampère zou moeten kost u dit dus 540 euro per jaar extra. Soms precies het getal dat u aan energiekosten zou besparen t.o.v. de gasaansluiting. Kortom de regering pretendeert groen te willen zijn, maar op deze manier wordt dat dus juist tegen gewerkt. Maar goed, voor de meeste eengezinswoningen hoeft dit geen probleem te zijn.

Voorbeeld:
Een warmtepomp van 12 kW (al een vrij ruime woning) heeft bijvoorbeeld een maximaal stroomverbruik van 7,5 Ampère per fase . Inclusief een elektrisch element van 3 kW wordt dit 12 Ampère per fase (meer dan 3 kW instelling van het element is bij een 12 kW warmtepomp niet nodig, immers als de warmtepomp is ingezet op 80% van de transmissie is nog 20% aan bijverwarming nodig = 3 kW). De af zekering van de warmtepomp kan dan nog geschieden met 3 x 16 Ampère, hiermee kan uw hoofdzekering op 3 x 25 Ampère blijven (mits er natuurlijk geen andere groot verbruikers zijn zoals bijvoorbeeld elektrische jacuzzi’s, sauna’s enz.).
Alleen als het elektrisch element bij zou komen voor bijverwarming kan het de ‘gelijktijdigheid’ (meerdere elektrische apparaten die gelijk aan staan) negatief beïnvloeden.


Piek Regeling

Maar hiervoor is een prima oplossing: zo levert (als voorbeeld) het merk NIBE zijn warmte pompen standaard uit met meetspoelen, deze meetspoelen kunt u aansluiten in uw groepenkast. De warmtepomp meet dan continu het totaal stroom verbruik van de woning, is dit (door andere gebruikers) te hoog dan zal de warmtepomp het elektrisch element niet inschakelen. Hierdoor kunt u waarschijnlijk** uw hoofdzekering gewoon op 3 x 25 Ampère houden en hoeft u geen duurder capaciteitstarief te betalen.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat u het elektrisch element een eigen voeding geeft, u splitst de voeding van de warmtepomp dan in 2 voedingen op (1 voor het element en 1 voor compressor en stuurstroom). Zo kan de zekering waarde zeker laag blijven en zorgen bovengenoemde meetspoelen er ook voor dat het element niet bijkomt wanneer dit vanwege de totaal afnamen in de woning niet kan.

**Dit geldt over het algemeen voor ‘normale’ eengezinswoningen. Uw elektricien kan dit voor u uitrekenen

Op de markt zijn ook voor andere toestellen oplossingen verkrijgbaar om uw gelijktijdigheid te bewaken, zo zijn er automatische keuze schakelaars die er voor zorgen dat bijvoorbeeld de wasmachine niet gelijktijdig met de droogautomaat aan gaat.

Alleen als u dus een echt grote woning hebt (en dus veel verwarmingsvermogen nodig heeft) kan een hoger capaciteitstarief noodzakelijk zijn. In de praktijk zien we vaak dat dit soort luxe woningen zo ie zo ook al meer verbruik heeft door andere luxe zaken, zodat dit hoger tarief zonder warmtepomp waarschijnlijk ook al nodig was.


Heeft u al een warmtepomp?

Betaalt u meer transportkosten voor uw elektriciteit dan u gewend was?

Misschien hebt u een grotere elektriciteitsaansluiting dan u nodig hebt (zie uw eindafrekening) .
Met een kleinere aansluiting hebt u een lager capaciteitstarief.

Vraag uw elektricien of het mogelijk is d.m.v. bijvoorbeeld bovengenoemd voorbeeld ‘piekregeling’ uw huisaansluiting te verkleinen. Meestal is, zoals boven verklaard, voor een warmtepomp dus een aansluiting (hoofdzekering) van 3 x 25 Ampère voldoende. (kleine- en gemiddelde woningen)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Bekijk hier de top 3 warmtepompspecialisten:

images

DLE energy

DLE Energy verwijst waarschijnlijk naar een bedrijf dat zich richt op innovatieve Lees meer

SAMAN_LOGO_FULLCOLOR

Saman Groep

Saman Groep is een Nederlands bedrijf dat zich richt op verschillende sectoren, Lees meer

download

GEO Energie

GEO Energie.nl is een Nederlands bedrijf dat zich richt op geothermische energie, Lees meer

Laatste nieuws

5x Valkuilen + 5 veelgemaakte fouten

september 14, 2024

Laatst bewerkt op: 22 okt 2024   Met een warmtepomp kun je

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen