Alle informatie over warmtepompen
Gratis én vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 22 nov 2021

Thermo-akoestische warmtepompThermo-akoestische warmtepomp? Warmtepompen zijn al een tijdje op de markt, maar worden pas de afgelopen paar jaren echt meer verkocht. Deze apparaten kunnen warmte halen uit een natuurlijke bron en deze overdragen aan water of lucht. Dit is aanzienlijk energiezuiniger en milieuvriendelijker dan een verwarmingsketel. Warmtepompen zijn op dit moment nog steeds erg prijzig, maar met een gemiddeld rendement van 130- tot 150 procent verdien je dit geld uiteindelijk wel terug. Er zijn nog wat problemen die te maken hebben met warmtepompen, zoals de instabiliteit van het rendement, die leveranciers constant proberen op te lossen. En daarom worden er regelmatig nieuwe modellen en technieken gelanceerd waardoor de huidige warmtepomp nog beter zou moeten worden. Een van de meest recente ontwikkelingen is de thermo-akoestische warmtepomp.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

Wat is een warmtepomp?

Heel simpel gezegd haalt een warmtepomp warmte uit natuurlijke bronnen en draagt het dit over naar water of lucht. De natuurlijke bronnen die hiervoor worden gebruikt zijn de lucht, het grondwater en de grond zelf. De temperatuur van de bronnen hoeft niet hoog te zijn om hier toch voldoende warmte uit te onttrekken. Deze wordt namelijk via een koelvloeistof getransporteerd en in een compressor aan de kook gebracht waardoor het condenseert. Deze warmte wordt door middel van een warmtewisselaar afgegeven, de koelstof komt weer op temperatuur en het begint weer van voren af aan. Een water-water warmtepomp, die grondwater gebruikt om water mee te verwarmen, kan dit al zeer effectief doen terwijl de temperatuur van grondwater constant rond de 10 graden ligt. Daarnaast bestaan er ook lucht-water warmtepompen, grond-water warmtepompen en lucht-lucht warmtepompen.

Wat is een thermo-akoestische warmtepomp?

Op dit moment zijn thermo-akoestische warmtepompen nog niet te koop, maar hun aankomst is aangekondigd. Deze warmtepompen halen warmte uit de lucht, het water of de grond, maar worden daarbij geassisteerd door warmte die voortkomt uit geluidsgolven. Dit is om perioden op te vangen wanneer meer warmte nodig is of wanneer de warmtebron niet genoeg warmte kan produceren (vooral de grond en de lucht staan bloot aan grote temperatuurschommelingen). De geluidsgolf wordt door een gesloten vat met helium gevoerd. De golf zal op bepaalde plekken worden samengedrukt en op deze plekken wordt warmte opgewekt. Op de plaatsen waar de golf juist extra ruimte krijgt wordt koelte vrijgemaakt. Deze warmte wordt vervolgens via het warmtepomp-principe getransporteerd naar het afgiftesysteem.

De voordelen van een thermo-akoestische warmtepomp

Thermo-akoestische warmtepompen gebruiken twee principes waarmee warmte wordt gewonnen. Dat betekent dat het meer warmte kan opwekken en dus efficiënter is dan warmtepompen die slechts één bron aanspreken. Daarnaast zullen periodes waarin het rendement niet erg hoog is gemakkelijker opgevangen kunnen worden. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om zelf je vraag naar warmte of juist koeling in te vullen. Een thermo-akoestische warmtepomp kun je dus ook gebruiken om in de zomer je woning mee te koelen. De thermo-akoestische warmtepomp heeft weinig bewegende delen waardoor de kans op slijtage erg klein is. Ook is deze volledig elektrisch aangedreven zodat je geen beroep meer hoeft te doen op fossiele brandstoffen.

De COP van thermo-akoestische warmtepompen

Bedrijven die de thermo-akoestische warmtepomp op de markt willen brengen spreken van een COP (Coefficient of Performance) van 4 of 5. De COP berekent de verhouding tussen het energieverbruik van de warmtepomp en de hoeveelheid gegenereerde warmte. Hoe hoger de COP, hoe efficiënter de installatie is. Met een COP van 4 wordt aangeduid dat 1 kW elektriciteit 4 kW warmte kan afgeven aan de condensator. De COP laat dus zien hoeveel energie een apparaat gebruikt en hoeveel energie het hiervoor kan leveren. De COP verandert wanneer de temperatuur buiten verandert en de warmtepomp minder warmte kan opwekken. Doordat een thermo-akoestische warmtepomp nog een extra warmtebron gebruikt ligt te COP erg hoog. Je kunt dit vergelijken met een moderne HR107 ketel die een COP heeft van gemiddeld 2,8 en een water-water warmtepomp (de meest efficiënte warmtepomp op de markt) met een COP van 3,5. Een COP van 4 of hoger is dus kenmerkend voor een zeer efficiënt apparaat.

Warmtepompen en de toekomst

De thermo-akoestische warmtepomp is niet de enige ontwikkeling die warmtepompen op dit moment doormaken. Zo is er ook de ijsbuffersysteem warmtepomp, bijvoorbeeld, die warmte haalt uit drie bronnen en zijn gasabsorptie warmtepompen ook in opkomst. Op dit moment kunnen warmtepompen nog niet stabiel genoeg warmte afgeven zodat je er altijd al je warme water mee kunt verwarmen. En kunnen ze dit wel, dan betaal je daar letterlijk tienduizenden euro’s voor. Om de warmtepomp meer geschikt te maken voor dagelijks gebruikt moeten uitvindingen als de thermo-akoestische warmtepomp de oplossing bieden en deze apparaten toegankelijker maken voor een groter publiek.

Vergelijk offertes

De thermo-akoestische warmtepomp is nog niet te koop, maar er zijn voldoende alternatieven op de markt waarin je je zou kunnen verdiepen. Wil je weten wat jij zou moeten betalen voor het aanschaffen en installeren van een nieuwe warmtepomp, dan kun je dit gemakkelijk achterhalen door onze vergelijkingstool raad te plegen. Deze tool voorziet je snel van een aantal offertes van leveranciers en installatiebedrijven uit jouw omgeving.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Bekijk hier de top 3 warmtepompspecialisten:

images

DLE energy

DLE Energy verwijst waarschijnlijk naar een bedrijf dat zich richt op innovatieve Lees meer

SAMAN_LOGO_FULLCOLOR

Saman Groep

Saman Groep is een Nederlands bedrijf dat zich richt op verschillende sectoren, Lees meer

download

GEO Energie

GEO Energie.nl is een Nederlands bedrijf dat zich richt op geothermische energie, Lees meer

Laatste nieuws

5x Valkuilen + 5 veelgemaakte fouten

september 14, 2024

Laatst bewerkt op: 22 okt 2024   Met een warmtepomp kun je

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen