Laatst bewerkt op: 01 mrt 2018
Wie het weer een paar jaar goed gevolgd heeft ziet met eigen ogen dat het klimaat achteruit holt. Door de veel te hoge CO2 uitstoot van onze huishoudens warmt de aarde in een schrikbarend tempo op. Het is dan ook niet voor niets dat Nederland heeft getekend voor een klimaatakkoord waarin vermeld staat dat het gasverbruik in de Nederlandse huishoudens moet worden teruggedrongen. De cv ketel moet dan ook de deur uit.
Inhoudsopgave
Een warmtepomp, maar dan
De oplossing voor het feit dat de aanschaf van een cv ketel wordt ontmoedigd is duidelijk; de overheid ziet jou het liefste op de aanschaf van een warmtepomp overgaan. Dat klinkt allemaal heel aannemelijk totdat jij je gaat verdiepen in de aanschaf van een warmtepomp. Dan kom je tot de ontdekking dat er een heleboel soorten zijn en dat die ieder hun eigen prijskaartje hebben. Voor veel mensen is dit het moment waarop ze afhaken; ontmoedigd door de keuzestress grijpt men terug naar het bekende; de cv ketel. Gelukkig is er een manier om af te rekenen me de keuzestress. We hebben wat tips voor jou als je een warmtepomp wil gaan kopen.
Kies jouw bron
Een warmtepomp is een apparaat wat in een aantal uitvoeringen verkrijgbaar is. De uitvoering bepaalt de grondstof die gebruikt wordt om warmte op te wekken. Grofweg wordt er gebruik gemaakt van een aantal natuurlijke grondstoffen: lucht, water en warmte. Dat klinkt heel eenvoudig maar het bepaalt al een heel groot deel van het soort apparaat wat je wil gaan kopen. We hebben een paar zaken voor je op een rij gezet.
- Warmtepomp op lucht. Dit is het goedkoopste soort warmtepompen wat er te koop is. Het apparaat kan slechts één ruimte in je huis verwarmen en werkt als een soort omgekeerde airco. De lucht wordt naar binnen gezogen, gaat door een warmtewisselaar, en wordt in opgewarmde staat je huis binnen geblazen. Je verwarmt slechts één ruimte.
- Warmtepomp op water. Dit is een apparaat wat je kan gebruiken wanneer er een natuurlijke waterbron in de buurt van je huis is. Het water van buitenaf uit een beekje, sloot of rivier wordt naar jouw warmtepomp gepompt. Daar wordt het vervolgens gefilterd en met een warmtewisselaar verwarmd. Op die manier krijgt jouw huis warm tapwater en warme radiatoren. Jouw huis wordt volledig verwarmd; het prijskaartje is medium.
- Warmtepomp op warmte (brine warmtepomp). Dit is het apparaat wat de warmte ophaalt vanuit de grond. Met een grondboring wordt er een kanaal geboord waardoor de warmte van 5 a 7 meter diep omhoog wordt gehaald met antivries. De temperatuur van de antivries verwarmt het water wat in de boiler zit wat jouw huis moet gaan verwarmen. Dit systeem heeft het hoogste rendement, maar ook de hoogste prijs. Reken voor het boren van de bronput alleen al op 10.000 a 15.000 euro.
Vraag een professioneel advies
Wanneer jij wil weten welk systeem het beste bij jou past kan je dat doen via een energiebesparingsadvies. Je vraagt dit op bij een speciaal adviesbureau wat door de overheid is aangesteld. Je kan dan aangeven wat jouw situatie is, en vervolgens wordt er een advies voor je uitgebracht. Dit advies hoef je niet helemaal zelf te betalen; je kan het via een subsidiepotje van de overheid terugkrijgen. Zo heb je een professioneel advies, voorkom je een dure miskoop, en schiet je er financieel niets bij in.
Koop het juiste vermogen
De meest gemaakte fout van kopers van een warmtepomp is dat men het te goed wil doen. Wat we daarmee bedoelen is dat er een warmtepomp wordt gekocht die niet past bij de afmeting van hun huis. Men koopt een warmtepomp met een te hoog vermogen. Het gevolg kan heel vervelend zijn. De warmtepomp produceert warmte voor het huis en voor het tapwater maar de temperatuur is te hoog. Gevolg is dat je voortdurend in een huis loopt waar het te warm is, en dat je tapwater krijgt wat gevaarlijk heet is. Dan zwijgen we nog van de kosten voor elektra die je moet maken om de warmtepomp aan te sturen; ook die zijn te hoog. Het is dus een verstandiger idee om eerst te laten berekenen welk vermogen je nodig hebt voor een warmtepomp voor je er één aanschaft.
Je huis verbouwen na de aanschaf van de warmtepomp
Bij de aanschaf van een warmtepomp komt nogal wat kijken. Niet alleen moet de warmtepomp zelf worden geïnstalleerd in je huis; de oude radiatoren moeten er waarschijnlijk ook uit. Je hebt radiatoren nodig die met een lagere temperatuur je huis kunnen verwarmen en dat is een aanschaf op zich. Je kan ook kiezen voor een vloerverwarming waarbij de buizen van de warmtepompinstallatie onder je vloer door komen te lopen. Het advies is dan ook; voer de verbouwing van je huis uit voor de warmtepomp komt en bereid alles goed voor. Ga je het omgedraaid doen dus eerst de warmtepomp en dan de verbouwing, dan is de kans groot dat al het werk weer overnieuw gedaan moet worden.
Teveel betalen
Dit is iets wat niemand graag doet; je betaalt uiteraard niet teveel voor een warmtepomp. Handig is het dan ook om offertes op te vragen voordat je een warmtepomp koopt. Je ziet gelijk wat je bespaart.
“Het apparaat kan slechts één ruimte in je huis verwarmen en werkt als een soort omgekeerde airco.”
Ik begrijp niet helemaal waar dit op gebaseerd is. Ten eerste is “een ruimte” wel heel relatief. Ten tweede worden hier niet alle opties benoemd. Er zijn namelijk warmtepompen met een buitenunit die de volledige warmtevraag van een woning kunnen leveren.
uitgangspunt is LTV
Ik zou de lucht-water-warmte pomp opsplitsen in de volgende 3:
– ventilatielucht LWWP (voorziet in een klein gedeelte van de warmtevraag)
– LWWP die de lucht via een separate aanvoer en afvoer kanaal naar buiten hebben. De meeste bestaande modellen kunnen bij kleine woningen al voorzien in de volledige warmtevraag
-LWWP met buitenunit: In allerlei formaten en kunnen dus de volledige warmtevraag voorzien
“een warmtepomp op warmte”
Het is mij niet duidelijk wat hiermee wordt bedoeld..
Ik gebruik een L/L warmtepomp (3,5 Kw) in de woonkamer, maar hij verwarmt ook de kamer ensuite en de keuken . ca.75 M2. Hoogte plafonds 2.50 M.
Probleem is wel de lagere uitstroomtemperaturen van de WP. Vanaf 5 gr C zakt het rendement vanwege het ontdooien van de warmtewisselaar en de delta temperatuur opwerking. Dus goed te gebruiken in voor- en naseizoen.
Een te groot bemeten warmtepomp die een te hoge temperatuur voor de verwarming en het tapwater geeft? Wat een onzin, die afgegeven temperaturen kan je toch gewoon instellen. Als er geen warmtevraag meer is, moet de (circulatiepomp van de) warmtepomp uitschakelen. Wat ik mis in dit verhaal,, is dat je met een ‘warmtepomp op warmte’ ofwel brine warmtepomp nooit moet beknibbelen op het aantal boorputten – je verdient die investering altijd terug door de hogere efficiency van de warmtepomp, en voorkomt dat je op den duur de bron uitput. En 5 à 7 meter? Bij ons zijn ze 90 m diep….
Overigens worden de besparingen van de warmtepomp schromelijk overdreven door de zogenaamde specialisten. Wij zouden de investering van de warmtepomp binnen 7 jaar terugverdienen – nou, vergeet het maar. Wat we wel hebben is een goedkope airco in de zomer, dat dan weer wel.
Jammer dat er helemaal niet wordt gereageerd op de opmerkingen/vragen.
Ik heb een oude HR-ketel die aan vervanging toe is. Het vrijstaande huis is gebouwd in 1989. Mechanische afzuiging, geen radiatoren geschikt voor lage temperatuurafgifte, wel vloerverwarming in de huiskamer. Isolatie voor toe geldende normen: gewoon dubbel glas en dak/vloerisolatie met RC-waarde van 2.0. Verwarmd oppervlak ongeveer 80m2.
Op het dak 10 zonnepanelen à 250Wp met een rendement van 82%.
Vraag: is een combinatie van een warmtepomp die gebruik maakt van de energie van de afgezogen lucht van de mechanische afzuiging en een lucht-water warmtepomp die energie uit de buitenlucht haalt mogelijk en aan te raden? Of zijn er andere mogelijkheden? Het liefst zou ik helemaal van het gas af willen. Het verbruik aan gas is ongeveer 1500 m3 per jaar en naast de productie van de PV-installatie nog 2200 Kwh aan stroom dat grotendeels door teruglevering aan het net en door energie uit winddelen wordt gecompenseerd. Totale verbruik aan Kwh is derhalve ongeveer 4400Kwh/jaar.
Hoi, lucht-water warmtepomp is prima realiseerbaar als je huis maar goed geïsoleerd is. Mijn Panasonic Aquarea voldoet uitstekend icm vloerverwarming in het hele huis
Wij hebben een vrijstaand huis van 80 m2 oppervlakte
We zijn al voor tweede winter gasvrij met een warmtepomp LWL van 6Kw op een buffervat
van 200 liter waar de vloerverwarming op draait van 8 tot 20 uur en de warmtepomp houdt
het water op temperatuur van ca. 26 tot 34 Gr.
Verder hebben wij infarood panelen hangen in ons huis die elke ruimte op de gewenste temperatuur houdt.
We hebben het afgelopen jaar 10 MKW binnen gehaald en ca. 9 MKW verbruikt.
Wij rijden ook nog eens ca. 10.000 km met de auto van eigen stroom.
Als je de warmtepomp te groot kiest, zullen de thermostaten voor verwarming- en tapwater de temperatuur keurig instellen op de gekozen waarde. Niks te heet huis of gloeiend badwater dus.
Wat er wel gebeurt is, dat de compressor veel te vaak aan- en uitschakelt, en daardoor voortijdig versleten is.
Met moderne inverter-compressoren is dat overigens al veel minder een issue…