Alle informatie over warmtepompen
Gratis én vrijblijvend

Een warmtepomp draagt bij aan het verduurzamen van je huis. Er zijn verschillende soorten warmtepompen op de markt, maar het doen van het apparaat is om je huis of water te verwarmen zonder gas te gebruiken. Hierdoor ben je een stuk milieubewuster bezig en betaal je natuurlijk ook een stuk minder aan stookkosten. Een warmtepomp is vrij ideaal om te hebben voor je woning maar kan een aardige investering zijn. Deze apparaten zijn namelijk niet goedkoop. Door onderhoud van de warmtepomp kan je zo lang mogelijk gebruik blijven maken van deze instelling

Wat voor onderhoud de warmtepomp nodig heeft

De meeste mensen hebben een cv-ketel gehad voordat ze een warmtepomp hadden aangeschaft en weten dat deze instellingen vaak aardig wat onderhoud nodig hebben. Zo moet je het systeem eens in de zoveel tijd reinigen, de ketel bijvullen en natuurlijk afstellen. Vaak worden deze ketels daarom ook verkocht met een onderhoudsplan. Als je een warmtepomp hebt hoef je hier een stuk minder zorgen om te maken. De meeste soorten warmtepomp vereisen weinig onderhoud en hoeven maar een keer per jaar nagekeken te worden.

Vaak heeft de warmtepomp zelf amper onderhoud nodig. De bron van de warmtepomp en het afgiftesysteem van de warmte hebben echter wel aardig wat onderhoud nodig. Een keer per jaar de instelling laten inspecteren moet voldoende zijn. Tijdens de inspectie wordt er gekeken naar de warmtepomp zelf, de bron en het afgiftesysteem. Alles wordt nagekeken, van de bedrading tot de leidingen. De afzonderlijke onderdelen worden ook nagekeken. De inspecteur kijkt niet alleen naar of de pomp werkt, maar ook naar het rendement om te kijken of er echt niks mis is. Op deze manier weet de inspecteur namelijk zeker dat de pomp optimaal functioneert.

Als je een storing hebt is het natuurlijk beter om eerder aan de bel te trekken bij een inspecteur. Is dit niet het geval, dan is jaarlijks controleren genoeg. Hiervoor kan je ook een onderhoudscontract afsluiten. Met een servicecontract word je niet alleen snel geholpen bij een storing maar hoef je jaarlijks ook geen zorgen te maken over het maken van een afspraak met een inspecteur. Het is namelijk niet aan te raden om de warmtepomp zelf proberen na te kijken, omdat het begrijpen van het apparaat aardig wat kennis vergt en je snel bepaalde dingen kan missen.

De taken van de jaarlijkse inspectie

Om de warmtepomp zo goed mogelijk na te kijken zijn er een aantal dingen die gedaan moeten worden. Dit is afhankelijk van het type warmtepomp. Over het algemeen moet bij de warmtepomp voor een woning de specialist kijken naar de waterdruk, de expansievaten, bedrading, leidingen, onderdelen, het warmtepomp menu doorlopen voor waarschuwingen en nakijken of alle waarden kloppen, de leiding filters inspecteren en eventueel reinigen, de compressor en koudemiddelleidingen nakijken, het toestel volledig testen op alle mogelijke functies en het meten en noteren van de elektrische stroom per fase.

Door het aantal draaiuren te noteren en jaarlijks te vergelijken kan de inspecteur nakijken of er geen afwijkingen zijn in het systeem. Dit kan namelijk duiden op problemen. Hetzelfde geld voor het aantal starts en stops van de compressor en dus de stroom per fase. Afhankelijk van het type warmtepomp zijn er misschien nog een aantal extra dingen die moeten worden nagekeken. Het is erg lastig om dit zelf te doen en te herkennen waar de problemen precies zitten. Daarom wordt het altijd aan te raden om de warmtepomp inspectie te laten verrichten door een specialist die kennis heeft van het systeem dat aanwezig is in je woning.

Toch zelf bezig?

Als je toch zelf een aantal dingen wilt voor onderhoud van de warmtepomp kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de buitenunit vrij te houden en te reinigen als je hier bij kan. Gebruik geen chemische stoffen of hogedrukspuit. Maak de buitenunit schoon met een vochtig doekje en verwijder zo mogelijk de bladeren, sneeuw en stof van de buitenunit. Laat deze ook niet begroeien.

Ook is het mogelijk om de waterdruk te controleren. De juiste druk is erg belangrijk. Te hoge druk kan storingen veroorzaken en te lage druk kan ervoor zorgen dat het systeem niet optimaal werkt. Kijk ook naar het aantal draaiuren. Als de warmtepomp een stuk meer uren moet draaien om te werken is er een probleem en kan je een inspecteur inschakelen.

Onderhoud van de warmtepomp is belangrijk

Het aanschaffen van een warmtepomp is niet goedkoop. Vooral de duurdere systemen zijn een hele investering. Daarom wil je natuurlijk dat het systeem zo lang mogelijk meegaat. Onderhoud is hiervoor erg belangrijk. Daarom is een jaarlijkse inspectie vaak erg aan te raden en kan een contract helpen met snelle hulp in het geval van storingen. Zelf de warmtepomp inspecteren is erg lastig aangezien het erg veel kennis vereist. Een inspecteur weet precies waar hij naar moet kijken en waar het probleem zit.

Een warmtepomp is gemaakt om 10-15 jaar mee te gaan. Vaak lijkt het echter dat deze systemen een stuk langer meegaan. Met goede onderhoud kan de warmtepomp in sommige situaties zelfs 20 tot 25 jaar overleven en soms zelfs nog langer. Als je een warmtepomp aan gaat schaffen is het daarom zeker aan te raden om een plan voor onderhoud erbij af te sluiten zodat je zeker weet dat het rendement van de instelling hoog blijft en je niet voor onverwachte problemen komt te staan.

Onderhoud van de warmtepomp draagt dus ook bij aan het verduurzamen van je apparaat. Als je een warmtepompinstallatie hebt hoef je amper of zelfs helemaal geen gas meer te gebruiken wat het gebruik van fossiele brandstoffen tegengaat. Onderhoud houdt het rendement van de warmtepomp hoog en zorgt ervoor dat deze een stuk langer je huis kan verwarmen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

5x Valkuilen + 5 veelgemaakte fouten

september 14, 2024

Laatst bewerkt op: 22 okt 2024   Met een warmtepomp kun je

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen