Alle informatie over warmtepompen
Gratis én vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 08 feb 2018

Het huidige systeem met cv ketels is aan het verdwijnen. De reden hiervan is heel simpel; de aardgaskraan wordt steeds verder dichtgedraaid. Daarnaast moet Nederland zich houden aan de regels met betrekking tot CO2 uitstoot. Huishoudens wordt dus aangeraden om de huidige cv ketel te vervangen door een systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van en warmtepomp. We zullen uitleggen wat dit inhoudt en waar je op moet letten.

Wat doet een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat wat jouw huis verwarmt via de radiatoren en wat daarnaast zorgt voor warm tapwater. Als grondstof voor deze warmte wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke brandstoffen; minerale brandstoffen blijven dus buiten beschouwing. Het systeem wat in Nederland het meeste in opkomst is, is de hybride warmtepomp die gebruik maakt van de buitenlucht in combinatie met een bestaande ketel. Een ander systeem wat meer kosten met zich meebrengt in de aanschaf maar vervolgens wel zorgt dat jij jouw gasaansluiting volledig kan laten blokkeren is het systeem wat warmte onttrekt aan de aarde. Hiervoor moet een put worden geboord onder jouw huis tot het grondwater. De temperatuur van het grondwater wordt getransporteerd naar de warmtepomp alwaar deze met een warmtewisselaar wordt omgezet naar warmte voor jouw huis. Lees ook: werking.

Zonnepanelen met de warmtepomp

Kies jij voor een systeem waarbij je helemaal klimaatneutraal wordt als huishouden, dan kies je voor een systeem van een warmtepomp gecombineerd met zonnepanelen. De geringe hoeveelheid energie die je nog nodig hebt voor het verwarmen van het water en de radiatoren in je huis worden dan geproduceerd via de zonnepanelen. Op deze manier ben jij steeds in mindere mate afhankelijk van de nukken van een energieleverancier. Lees ook: groenste leverancier.

Let op de back up

Veel warmtepompen hebben een ingebouwd back up systeem. Dit systeem treedt pas in werking op het moment dat er opeens een piek is in de aanvraag van warm tapwater en warme radiatoren. Denk bijvoorbeeld aan het moment waarop er tegelijk een douche genomen wordt, de afwas wordt gedaan en de radiatoren aanstaan. Dit systeem mag dan wel doeltreffend zijn; je verbruikt op een dergelijk moment een hoop elektriciteit. Voorkom dit soort pieken dus zoveel mogelijk.

Isoleer je woning voordat je een warmtepomp koopt

Wil jij optimaal besparen door de aanschaf van een warmtepomp; zorg er dan voor dat jouw huis optimaal geïsoleerd is voordat je de warmtepomp koopt. Je zal moeten investeren in een goede isolatie en in radiatoren die werken op een lagere temperatuur. Kies je voor een duur systeem waarbij een bronboring noodzakelijk is, dan zullen de kosten de moeite niet waard zijn. Je betaalt tussen 10.000 en 15.000 voor de bronboring met warmtepomp maar die kosten haal je er bij een slechte isolatie bij lange na niet uit.

Kies voor een vloerverwarming

Een verwarming met oude radiatoren mag dan niet de moeite waard zijn in combinatie met een warmtepomp; er is een goed alternatief voor radiatoren wat jouw huis wel efficiënt verwarmt. Een vloerverwarming zorgt er namelijk wel voor dat een bronboring de moeite waard wordt. Je haalt de warmte die nodig is voor de vloerverwarming rechtstreeks uit de aarde omhoog.

Pas op met toestellen op het drinkwaternet

Warmtepompen die je aansluit op het drinkwaternet moeten aan een aantal strenge eisen voldoen. Wordt er drinkwater aangeboord om de warmtepomp te laten functioneren, dan mag dit niet vervuild zijn geraakt wanneer het wordt terug geleverd aan het drinkwaternet. Er moet dus een goede filtering van het water plaatsvinden. Laat een apparaat wat hiervan gebruik maakt dan ook altijd aanleggen door een professioneel installateur en laat het met regelmaat controleren en schoonmaken.

Pas op met woningrenovaties en uitbreidingen

Het juiste vermogen van een warmtepomp is van belang voor een behaaglijk verwarmd huis. Is dat vermogen – uitgedrukt in kW – afgestemd op de oude situatie van een huis; ga dan niet zomaar uitbreidingen aan je huis laten bouwen. De kans is groot dat het aantal kW dan niet meer klopt waardoor je het huis niet meer goed warm gestookt krijgt. Ga je een uitbreiding aan je huis laten bouwen; stel de aanschaf van een warmtepomp dan nog even uit. Is die mogelijkheid er niet, ga dan bij de aanschaf van een warmtepomp uit van de nieuwe situatie in plaats van de huidige situatie.

Zelfvoorzienend of hybride

De meeste systemen in ons land die worden verkocht zijn hybride warmtepompen. Daarbij wordt er nog steeds gebruik gemaakt van het bestaande verwarmingssysteem wanneer de warmtepomp het werk niet aan kan. De aanschaf mag dan lager zijn in kosten; het rendement is dat ook. Kies voor een zelfvoorzienend systeem met een grondboring wanneer je klimaatneutraal wil zijn in je huis.

Vraag om offertes

Schaf nooit zomaar een warmtepomp aan. Vraag eerst om offertes aan verschillende leveranciers voor dat je een apparaat laat plaatsen in je huis. Het kan jou een aanzienlijk voordeel op -vooral- de plaatsingskosten opleveren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

5x Valkuilen + 5 veelgemaakte fouten

september 14, 2024

Laatst bewerkt op: 22 okt 2024   Met een warmtepomp kun je

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen