Alle informatie over warmtepompen
Gratis én vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 27 sep 2016

Attentie de animaties openen zich in een POP-UP venster !

Klik steeds op het plaatje om de betreffende animatie te tonen in een POP UP venster.

werking warmtepomp

Werking warmtepomp animatie


animatie lucht water warmtepomp

Lucht/water warmtepomp animatie


animatie warmtepomp met buffer boiler en koelmodule

Warmtepomp installatie met boiler, koelmodule, buffer en afgiftesysteem.

Bovenstaand een installatie voorbeeld met losse componenten (druk op de knopjes voor de werking). Natuurlijk zijn er ook combi-toestellen op de markt waar passieve koeling en een tapwaterboiler in één mantel zitten. Het voordeel van losse componenten is dat je zelf alles op het gewenste comfort kan afstemmen. Een losse koelmodule heeft vaak meer koelvermogen dan een ingebouwde en een losse boiler heeft vaak meer tapwatervoorraad dan een combi. Bovenstaande warmtepomp maakt gebruik van aardwarmte d.m.v. een open of gesloten bron. U kan tapwater verwarmen, de woning verwarmen en de woning passief koelen. Koelen dus zonder dat hiervoor een compressor hoeft te draaien. U koelt meteen (gescheiden d.m.v. een platenwisselaar) met het koude bodemwater uw huis. Tapwater verwarmen en koelen gaan met een losse koelmodule ook gelijktijdig, dit is met een combi in 99% van de bestaande warmtepompen niet mogelijk. Met betrekking tot de buffer: in de animatie ziet u de flow door de buffer wisselen van richting dit gebeurt natuurlijk niet gelijk tijdig: Als de warmtepomp bijvoorbeeld 5m³ doet en de afgifte vraagt 3 m³ dan zal vanaf de warmtepomp gezien 2m³ door de buffer gaan. (boven erin onder eruit) Vraagt de installatie echter 7m³ en de warmtepomp doet 5 m³ dan trekt te afgifte pomp 2 m³ door de buffer, onder erin boven eruit.


animatie split pakket warmtepomp lucht/water

Bovenstaand voorbeeld betreft een ‘SPLIT’ unit met tussen de buiten- en binnenunit het ‘koelmiddel’. ‘Verdamper en condensor’ worden dus omgewisseld naar gelang er verwarmt of gekoeld moet worden.
Omdat de buitenlucht warm is als je wil koelen (in de zomer) kan alleen maar ‘actief’ worden gekoeld. De compressor draait bij koeling dus ook bij een lucht/water (lucht/lucht) warmtepomp.

Boven de 6 graden buitentemperatuur is een lucht/water of lucht/lucht warmtepomp voordeliger in energieverbruik dan een HR CV ketel. Onder de 6 graden wint (we schrijven zomer 2010) de HR ketel het van dit type warmtepomp (En dan bedoelen we alleen het winnen op basis van energie kosten! Natuurlijk is deze warmte pomp wel altijd ‘groener’ dan een HR CV ketel). Omdat de gemiddelde temperatuur in Nederland gedurende het stookseizoen op 7 graden Celsius zit is over het jaar gezien de warmtepomp dus voordeliger in energiekosten dan een HR CV-ketel. Een lucht/water warmtepomp werkt in de regel tot een temperatuur van – 15 tot – 20 graden. Daar onder doet deze het niet meer. Voor die ene dag dat dit in ons land voor kan komen is meestal voorzien in een elektrisch element zodat u nooit zonder warmte zit.

Ideaal zou dus een warmtepomp zijn die zowel bodem als lucht gebruikt en naar gelang van de buiten- en bodemtemperatuur kiest of er verwarmt gaat worden met bodemenergie of met energie uit de lucht. Ook zijn er Nederlanders die er voor kiezen een lucht water warmtepomp met een HR CV ketel te combineren, onder de 5 graden buiten temperatuur werkt de ketel daarboven de warmtepomp voor verwarming, voor tapwater gebruikt men dan veelal de HR CV-ketel (hogere temperatuur).

Vandaag de dag zijn er al ‘Hybride’ ketels op de markt die proberen diverse vormen de combineren, echter in de praktijk blijken die meestal nog niet zuiniger dan een warmtepomp die gebruikt maakt van bodemwarmte alleen. Ook zijn deze vandaag de dag nog storingsgevoelig. Kortom richting de toekomst is er nog veel te verwachten. Voor nu is een warmtepomp die gebruik maakt van bodemwarmte de ‘beste keus’, dit type warmtepomp is in o.a. zweden al vele jaren op de markt en werkt storingsvrij als bron, installatie, woning en warmtepomp goed op elkaar zijn afgestemd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Bekijk hier de top 3 warmtepompspecialisten:

images

DLE energy

DLE Energy verwijst waarschijnlijk naar een bedrijf dat zich richt op innovatieve Lees meer

SAMAN_LOGO_FULLCOLOR

Saman Groep

Saman Groep is een Nederlands bedrijf dat zich richt op verschillende sectoren, Lees meer

download

GEO Energie

GEO Energie.nl is een Nederlands bedrijf dat zich richt op geothermische energie, Lees meer

Laatste nieuws

5x Valkuilen + 5 veelgemaakte fouten

september 14, 2024

Laatst bewerkt op: 22 okt 2024   Met een warmtepomp kun je

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen